avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara neplatita

Buna ziua am nevoie de ajutor din partea unor specialisti sunt divortara de dstiva sni si din luna septembrie octombrie decembrie februarie fostul sot nu a mai depus pensia alimentara as dori sa stiu ce ar trebiu sa fac ca sa pot obtine pensia fin urma doresc sa spun ca fostul sot nu vixiteaza copilul de 3ani de cand nu mai suntem impreuna .va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: surugiu2007 , utilizator 19:10, 21 Martie 2013
feceti plangere penala la Politie pentru neplata pensiei alimentare
Fostul sot munceste sau ce stiti de el ? Ati incercat sa luati legatura cu el, sa-l intrebati ce motiv are pt care nu plateste ?
Puteti merge la executor sa ii puna poprire pe salariu daca o avea sau sa-i faceti plangere penala la politie.
Nu am nici un contact cu el
Infractiunea de abandon de familie, incriminata de art.305 din Codul penal presupune neplata , cu rea credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere ( acesta este elementul constitutiv al infractiunii ).


Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamate, act de sesizare ce trebuie inaintat organelor judiciare in termen de doua luni de la data cand a fost incetata activitatea infractionala ( infractiunea este savarsita in mod continuat, in baza aceleiasi rezolutii infractionale )


Prin plangerea penala prealabila va puteti constitui parte civila
, in vederea recuperarii sumelor de bani neplatite, sume ce reprezinta pensia de intretinere, precizand, deflacat, daunele morale si materiale, ce trebuie sustinute de mijloace de proba.

Debitorul obligatiei legale de intretinere va fi citat, va da o declaratie in vederea lamuririi situatiei de fapt , totodata, i se va invedera sa depuna inscrisurile care atesta veniturile obtinute dintr-o activitate remunerata, venituri ce prezinta caracter de continuitate.


Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

In cazul in care nu doriti sa promovati plangerea penala prealabila ce are ca obiect savarsirea infractiunii prevazute de art. 305 din Codul penal, adresati-va unui executor judecatoresc, in vederea instuirii popririi asupra veniturilor tatalui copilului.

Demersuri este unul rapid, intrucat hotararea judecatoreasca, in materie de pensie de intretinere, este executorie de drept.



Cu stima.


Pe langa celelalte mijloace juridice pe care le aveti la dispozitie ( poate fi pasibil de infractiunea de abandon de familie, descrisa mai sus, daca se dovedeste ca a avut rea-vointa), poate ar fi folositor sa va luati inima in dinti si sa il contactati in vreun fel.
Daca varsta copilului este mica, pot sa mai apara prilejuri pana la majoratul lui cand poate chiar aveti nevoie de vreun sprijin material pentru copil, iar uneori, chiar si asa cum este situatia dvs in relatie cu el, poate deveni un ajutor cand altele nu pot fi posibile sau nu pot fi deajuns.

Chiar si cercetarea pt abandon de familie este lenta si greoaie, deseori, asa incat nu va ofera solutii si raspuns pe termen scurt.

Daca intrati in contact, puteti lamuri cu el si motivul refuzului de a vedea copilul, si daca poate/puteti impreuna modifica ceva, in sensul folositor copilului ( cunoasteti mai bine particularitatea relatiei cu aceasta ).

Alte discuții în legătură

Neplata pensie butil78 butil78 a fost obligat de instanta sa plateasca suma de 665 ron lunar si din urma 4500 ron a platit 3 luni cate 1200 ron,si acum 1 luna l-au dat afara de la munca.ce ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez pensia alimentara mesesanliana mesesanliana Buna ziua doresc sa ma sfatuiti cum pot recupera pensia alimentara pt fetita mea are 15 ani sunt divortata de tatal ei de multi ani care este plecat in ... (vezi toată discuția)
Divort -pensie alimentara daca tatal nu lucreaza raluka28 raluka28 cum pot beneficia de pensia alimentara daca fostul sot nu lucreaza ? (vezi toată discuția)