avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum recuperez pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum recuperez pensia alimentara

Buna ziua doresc sa ma sfatuiti cum pot recupera pensia alimentara pt fetita mea are 15 ani sunt divortata de tatal ei de multi ani care este plecat in strainatate nu stiu amanunte despre el(loc de munca adresa etc)dar nu a trimis pensia de 6 luni .ce pot face pt a recupera acei bani si cum?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 09:00, 18 Septembrie 2013
2. variante :
1. va duceti la un executor judecatoresc cu o copie legalizata dupa sentinta civila prin care e obligat la plat apensiei
si/sau
2. faceti plangere la politie pentru abandon de familie
Va multumesc pt. raspuns si as vrea sa mai imi spune-ti
daca demonstrez abandonul de familie atunci pot trece copilul pe numele de familie actual al meu .O ZI BUNA
Pensia de intretinere trebuie platita, in cuantumul stabilit de catre instanta de judecata ( cota procentuala fiind raportata la venitul net realizat, sau la salariul minim pe economia nationala).

In cazul in care situatia de fapt a comportat modificari, va puteti adresa instantei de judecata , in sensul majorarii pensiei de intretinere.

Demersuri pot fi initiate si prin Ministerul de Justitie , avand in vedere faptul ca tatal realizeaza venituri in strainatate.


In ceea ce priveste sumele de bani neplatite, cu titlu de pensie de intretinere, va puteti adresa unui executor judecatoresc ( executarea silita putand viza bunurile mobile si imobile detinute ).


Daca doriti ca fostul sot sa fie sanctionat mai drastic, puteti depune o plangere penala prealabila, in sensul savarsirii infractiunii de abandon de familie, infractiune incriminata de art . 305 din Codul penal .(impacarea partilor inlatura raspunderea penala si este operanta pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare ).



Neplata pensiei de intretinere, timp de cel putin doua luni, cu rea credinta, reprezinta elementul material al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art . 305 din Codul penal.



Succes.

puteti face o cerere pt schimbarea numelui copilului indiferent de plangerea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita surugiu2007 surugiu2007 Buna ziua am nevoie de ajutor din partea unor specialisti sunt divortara de dstiva sni si din luna septembrie octombrie decembrie februarie fostul sot nu a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua stefania25 stefania25 buna ziua .in urma cu un an am primit de la tribunal custodia baiatului meu definitiva si irevacobila.si la obligat pe tatal sa imi dea o piensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara kinder_doina kinder_doina Buna ziua!cum il pot actiona in instanta pe fostul sot pt neplata pensiei alimentare? Nu a mai platit.o de 4 luni. (vezi toată discuția)