avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

De cel putin trei ani, sotia nu mai primeste pensie alimentara pentru copilul minor , dintr-o casatorie anterioara, desi la sentinta de divort a fost stabilita cota de aport pt cresterea copilului. Fostul sot schimba des locurile de munca.
Ce se poate face pt. a ajunge cu plata la zi?
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 08:01, 16 Martie 2012
Exista doua variante:
1.-plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art 305 al. 1 lit c) c.pen.-abandonul de familie, sens in care mama minorului se poate adresa parchetului careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie sau /si
2.-punerea in executare a hotararii prin care a fost stabilita pensia de intretinere in favoarea minorului, sens in care mama minorului se poate adresa unui executor judecatoresc.
Pensia poate fi recuperata doar pe ultimii 3 ani ( pentru diferenta neachitata care depaseste aceasta perioada a intervenit deja termenul de prescriptie).
Neplata pensiei de intretinere, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art . 305 din Codul penal.


Asadar, daca a fost prestata o activitate remunerata, chiar pe perioade de timp determinte, scurte, iar fostul sot nu a platit pensia de intretinere, va fi angajata raspunderea penala sub aspectul infractiunii sus amintite.


Pedeapsa este prevazuta in mod alternativ, inchisoare sau amenda penala.

Daca este platita pensia de intretinere in etapa judecatii procesului penal, instanta de judecata poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, conform art. 81 din Codul penal, in atare situatie fiind un mod de individualizare expresa a pedepsei, stabilit in cazul comiterii acestei infractiuni.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala , este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

La momentul efectuarii actelor de cercetare penale, solicitati sa fie depusa contractele incheiate , care atesta veniturile obtinute, venituri ce trebuie sa prezinte caracter de continuitate.

In cazul unui proces pentru majoarea pensiei de intretinere, acestea pot fi folosite, pentru a releva atat sumele de bani dobandite , dar si constata in activitatea derulata.


Poprirea in materie de pensie de intretinere este obligatorie , iar in cazul in care este schimbat locul de munca, tertul poprit are obligatia de a instiinta noua societate unde va fi angajat fostul sot, pentru retinerea cuantumului stabilit.


Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.Puteti proceda la executarea silita .


Sumele de bani datorate pe ultimii trei ani pot fi recuperate , neoperand prescriptia.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca isi schimba des locurile de munca, ar trebui ca de fiecare data dv sa anuntati mereu fostul angajator de noul loc de munca pentru ca acesta sa trimita documentele de infiintare a popririi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

va rog cum e cu partajul???? lery lery eu am fost casatorita 8 ani am un copil de 7 ani si cand am divortat nu am luat nimic din casa am lasat totul acolo multe sunt pe numele meu si el nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara liv29 liv29 Buna ziua, Am si eu o problema pe care nu mai stiu cum sa o rezolv. De un an sunt divortat de fosta mea sotie si avem un copil de 10 ani impreuna, ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare AnaKarina AnaKarina Buna ziua.am si eu o intrebare.am divortat de cateva luni iar fostul sot nu vrea sa plateasca pensia alimentara pentru cei doi copii minori in valoare de 266 ... (vezi toată discuția)