avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va rog cum e cu partajul????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va rog cum e cu partajul????

eu am fost casatorita 8 ani am un copil de 7 ani si cand am divortat nu am luat nimic din casa am lasat totul acolo
multe sunt pe numele meu si el nu vrea sa le dea nici macar copilului
daca poate cineva sa ma ajute si sa-mi spuna mai multe despre partaj
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 15:48, 28 Martie 2009
Nimeni nu este obligat a ramane in indiviziune .Actiunea in vederea sistarii starii de indiviziune este una imprescriptibila , intrucat poate fi introdusa absolut oricand ...
Pe cale de consecinta, bunurile proprietate in devalmasie , bunurile comune ale celor doi soti vor face parte din masa bunurilor partajabile.
Imparteala se poate face in natura , daca respectivul bun e comod partajabil in acest mob ,prin atribuire , cu obligatia celuilalt sot de a plati sulta aferenta , sau prin instrainare, impartind pretul.

Cui s-a dispus incredintarea minorului ?
minorul este in grija mea mie mi-a fost incredintat el trebuia sa plateasca o pensie alimentara de 125 de lei pe care nu i-a dat nici macar o data
Momentan nu stau asa de bine cu banii pentru a baga partajul
Dar doresc sa stiu cat mai multe
Pentru ca si la divort eu am fost pe dinafara cu ce se intampla in sala
La ce data a fost obligat prin hotarare judecatoreasca sa plateasca pensie de intretinere pentru minor ?
Sotul dvs.la aceasta data are un loc de munca ?
Daca hotararea judecatoreasca a fost pronuntata cu mai mult timp in urma si sotul dvs.are un loc de munca,pe care il cunoasteti,formulati actiune de majorare a pensie de intretinere(si cu rol provocatoriu) si de obligare a acestuia sa va plateasca pensia restanta pe o perioada,nu mai mare de trei ani de la pronuntarea hotararii anterioare de obligare a sa la plata pensiei pentru minor.Cu hotararea ramasa definitiva,mergeti la un executor judecatoresc pentru a fi obligat acesta sa plateasca prestatia restanta pentru minor si cea la care a fost obligat.
Daca sotul dvs.nu munceste in prezent formulati sesizare la sectia de politie de domiciliu pentru abandon familial prev.de art.305 c.pen.Puteti sa va retrageti plangerea in orice etapa al procesului penal in momentul in care sotul dvs.si-a achitat in intregime obligatia.Tot in aceasta ultima situatie ar fi indicat sa formulati actiune de obligare sotului la plata unei pensii de intretinere pentru minor conforma cu venitul minim pe economie.La ramanerea definitiva a acesteia,urma din nou aceleasi cai prezentate mai sus.Daca nu aveti cunostintele necesare,apelati la un aparator:(
Partajul efectuat pe cale judecatoreasca este unul mai putin costisitor , in comparatie cu cel efectuat pe cale notariala.Va sfatuiesc sa identificati societatea unde fostul sot presteaza o munca remunerata , si sa va adresati cu o cerere angajatorului in vederea aflarii veniturilor salariale.In lipsa unui raspuns pozitiv , instanta de instanta de judecata isi va exercita un rol activ in vederea aflarii adevaratei situatii financiare a fostului sot , pentru a individualiza just cuantumul pensiei de intretinere .

Daca s-a sustras cu rea credinta de la plata pensiei de intretinere , depuneti , dupa cum a mentionat si stimatul meu coleg , plangerea penala prealabila care pune in miscare actiunea penala a infractiunii de abandon de familie.Odata indeplinita obligatiei ce i incumba , aveti si facultatea retragerii plangerii , chiar in apel sau recurs , dispunandu se incetarea urmaririi penale sau a procesului penal , nefiind aplicata si o sanctiune penala in acest sens.


Succes
Deoarece fostul sot nu a platit pensia de intretinere stabilita prin hotararea judecatoreasca , puteti face o plangere la organul de cercetare penala (politie sau procuror) privind savarsirea de catre fostul sot a infractiunii de abandon de familie, prevazuta de art 305 din codul penal . Astfel:
ART. 305 Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie pysykmady pysykmady As putea sa fac o plangere de abandon de familie,in plus el este cercetat de politie sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere de arme neletale,Deoarece ... (vezi toată discuția)