avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ma poate ajuta cineva????
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ma poate ajuta cineva????

Buna seara,
Am si eu o problema ca majoritatea celor care pun intrebari...am un frate minor,a implinit 16 ani pe 07 ian 2009,care a facut unele fapte impreuna cu un alt minor 15 ani,acum se afla inchisi preventiv in Penitenciarul Mandresti..une sunt aproape 4 minori,restul fiind adulti...
Sa incep cu inceputul...El a fost infiat de parintii mei cand avea 3 ani de la un spital din zona,toata lumea si-a dorit ca el sa ne urmeze pe drumul bun,ai mei au facut din noi oameni mari ,mai am o sora care a termint dreptul si este plecata in strainatate,eu sunt pe picioarele mele si am o familie...El ,fratele meu de ceva timp a intrat intr-un anturaj mai dubios...mai intai a plecat de acasa, o noapte doua...apoi a venit spasit ...nu a mai mers la scoala..am aflat cauza,colegii il numeau copilul strazii,copilul din canal,a trebuit sa-l mutam la alta scoala..dupa insistentele noastre l-am readus pe drumul bun...este sau era in clasa a 8-a.Anul trecut a luat cheia de la masina si a plecat intr-un tur al orasului,tatal meu a anuntat politia si astfel fratele meu sa ales cu un dosar penal binemeritat.A fost luat in evidenta celor de la probatiune unde mergeam in fiecare saptamana pret de cateva ore.De cateva luni a facut o prietenie cu alt minor care are la activ in jur de 300 de spargeri,care nu are nici 1 % din situatia familiala a noastra...ajutandu-l pe acesta sa fure pentru a se intretine pe el si familia lui.Are 15 ani si din furat intretine familia...Fratele meu a participat la 6 furturi...magazine,chioscuri de cartier in unele a intrat iar altele a stat afara.A fost arestat preventiv pe 19 nov.2008 si inchis la sediul politiei.Dupa cateva zile a fost mutat in penitenciarul Mandresti la un loc cu adultii...sunt doar 4 minori acolo...
Intrebarea mea este:cat poate sta arestat ,avand in vedere ca este minor si au trecut deja 2 luni de la arestare...iar in conditiile in care trewbuie sa stea musai arestat...desi nu vad un pericol social...ce drepturi are la penitenciar...ma refer la vizite si pachete....am fost saptamana trecuta si era cat pe aici sa nu ne primeasca pachetul...care ar fi modalitatile de eliberare...el pierde anul scolar,nu are nimic de invatat intr-un penitenciar de adulti,ba se poate "scolariza" negativ...se poate judeca procesul si fara sa fie arestat, este o masura legala arestarea si privarea de libertate ,spun asta pentru ca unul din chioscurile de cartier este al unui procuror.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: kamar , utilizator 15:57, 21 Ianuarie 2009
Deci in conformitate cu Art. 99. Cod Penal - Limitele raspunderii penale

Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu raspunde penal.
Minorul care are vârsta între 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savârsit fapta cu discernamânt.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani raspunde penal.

Cazul pe care l-ati prezentat este destul de complex, asa ca de data asa cu caldura va recomand sa va luati un avocat. Oricum eu nu inteleg cum el a ajuns la penitenciar si dvs nu ati facut inca toate demersurile pt ca el sa fie eliberat. Pt ca ma indoiesc ca daca ar fi beneficiat de un avocat, ar fi intrat la puscarie avand in vedere varsta si faptele pe care le-a comis (chiar daca sa zicem a fost in flagrant pt una din fapte, garantat celelalte fapte au fost stabilite pe baza propriei declaratii).
O sa ramana arestat, IN CAZ CA DVS SAU FAMILIA NU FACETI NICI UN DEMERS, pana la proces, cand probabil, LA FEL, DACA NU VA ANGAJATI UN AVOCAT SERIOS, va fi condamnat cu executare.


Fratele dvs. a fost asistat de avocat din oficiu la propunerea de arestare preventiva?
In caz contrar puteti cere nulitatea arestarii preventive.
Arestarea preventiva se dispune cu indeplinirea conditiilor de procedura comuna in materie, durata arestarii minorului intre 16 si 18 ani, in cursul urmaririi penale este de cel mult 20 de zile, masura poate fi prelungita de fiecare data cu 20 de zile, astfel incat durata privarii de libertate sa se circumscrie intr-un termen rezonabil, su nu mai mult de 90 de zile.
Dvs. ca frate puteti solicita exclusiv instantei de judecata liberarea provizorie sub control judiciar motivand cererea Dvs. ca in ceea ce priveste inculpatul minor nu mai subzista masura luata, si nu mai exista date din care rezulta necesitatea de a-l impiedica pe inculpat sa savarseasca alte infractiuni. Fratele Dvs. va fi intrebat de instanta daca insuseste cererea facuta de dvs.
Solicitati instantei sa dispuna cele 5 obligatii prevazuta de 160^2 alin. 3 C. proc. pen. si aratati ca fratele dvs. a avut un comportament corespunzator in arest si ca masura nu mai subzista.
Avocat Cserey Barnabas
Deci cam asa suna un avocat care se pricepe !
Daca fratele dvs a fost asistat de un avocat din oficiu probabil ca acesta a avut si el cateva mentiuni: cafeaua nu era calda, era gemul deschis cand au mers la procuror si l-a tras curentul, fratelui dvs i s-a refuzat sa i se dea un pahar de pepsi. Si acum faceti dvs diferenta intre ce a spus dl Barnabas si ce-am zis eu putin mai sus cu privire la avocatul din oficiu.
Va repet: angajati-va un avocat BUN si sunt sanse mari ca fratele dvs sa iasa din puscarie.
Este necesara asistenta avocatului.In opinia mea,lucrurile pot lua o intorsatura foarte urata.Se pot retine urmatoarele:

-fratele dvs.nu este la prima abatere;
-faptele au fost savarsite in grup;
-pe de alta parte,provine dintr-o familie onesta,care a incercat sa il indrume pe o cale buna.Se poate invoca puterea de influenta a anturajului,fara de care nu ar fi comis infractiuni;
-in ceea ce priveste detinerea sa in penitenciar,este greu de crezut ca minorii sunt cazati impreuna cu detinutii majori (in aceeasi camera de detinere).Este impotriva legii.
In mod cert ,avocatul ales de dvs.va clarifica si aceste aspecte.
Cred ca daca veti angaja un avocat,poate primi o pedeapsa cu suspendare.
subscriu celor mentionate de ceilalti avocati. insa, eu stiu cum gandeste si un judecator, pentru ca am o gramada de magistrati in jurul meu. si iti spun sigur ca nu-l vor elibera. contrar a ceea ce ai spus chiar tu, ca el nu trebuie sa stea in puscarie pentru ca nu reprezinta un pericol social, ei bine, ba da, prezinta un pericol social. cele 6 spargeri si celelalte tampenii pe care le-a facut denota ca fratiorul tau este un pericol social si orice judecator va avea convingerea ca odata ce-l va elibera, pustiul se va intoarce la vechile naravuri. si fie vorba intre noi, este clar ca asta va face. in ceea ce priveste scoala si faptul ca trebuie sa-si continue studiile, in penitenciar exista scoala, orice detinut, fie major, fie minor, are posibilitatea sa studieze, atat scoala generala, cat si liceul, ba chiar sa faca niste cursuri de pregatire profesionala. mai mult de atat, participarea lui la cursuri il va ajuta sa iasa va repede din inchisoare, intrucat zilele de munca si scolarizare reduc cuantumul pedepsei.
cu privire la ceea ce au spus colegii mei, "textele" care trebuie sa le invoce un avocat in sustinerea revocarii masurii arestului preventiv, suna frumos, insa judecatorii nu sunt deloc impresionati de astfel de "povesti de adormit copiii". cred ca ar fi bine sa ii angajati un aparator, insa eu nu am vazut niciodata un avocat ca in filme, care sa spuna 2 vorbe si sa scoata inculpatul din puscarie. in romania nu exista asa ceva. lucrurile astea se intampla fie atunci cand judecatorul este corupt (adica imparte banii cu avocatul, iar avocatul devine celebru peste noapte pentru ca a avut succes, cand el, de fapt, a dat mita), fie din cauza unor erori judiciare, cum ar fi in cazul fratelui tau ca a ajuns in acest stadiu fara a avea macar un aparator din oficiu. multa bafta si sa ne tii la curent, eventual sa ne dai mai multe informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)
Urgent : cerere respinsa ca nefondata . IonutPerschi IonutPerschi Buna ziua , am o intrebare referitoare la un caz . Sora mea este arestata preventiv intr-un dosar . Perioada de cand este arestata preventiv este de 7 luni si ... (vezi toată discuția)
Caracterizare persoana ioamunt ioamunt Buna ziua, Nepotul meu a fost arestat. Pentru recurs ne-au cerut o caracterizare a acestuia. Precizez ca are 18 ani. Cum ar trebui sa sune aceasta ... (vezi toată discuția)