avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca demisionezi, poti sa intri in somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca demisionezi, poti sa intri in somaj?

Daca o persoana dupa ce a lucrat 9 luni de zile cu carte de munca si isi da demisia, are voie sa intre in somaj?Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: NONIE , utilizator 19:04, 4 Septembrie 2012
Nu, nu are dreptul la somaj decat daca acea persoana este concediata de catre angajator cu respectarea preavizului de 20 de zile lucratoare.
Pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa indepliniti cumulativ 2 conditii: sa fi obtinut venituri supuse impozitarii 12 luni in ultimele 24 de luni si CIM-ul sa va fie incetat din motive neimputabile dvs.Dvs nu aveti realizat stagiul minim de cotizare de 12 luni iar incetarea CIM prin demisie este o actiune imputabila salariatului.In situatia de fata nu puteti beneficia de indemnizatia de somaj.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. (demisia va este imputabila);
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acealasi angajator.

ela david a scris:
...sa fi obtinut venituri supuse impozitarii 12 luni in ultimele 24 de luni...

1. Aceasta conditie nu e totuna cu a avea stagiu de cotizare la somaj.

2. Cred ca v-ati gandit la CCC.
Va multumesc tuturor pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatia de somaj? Alex_Mari Alex_Mari Vreau sa stiu si eu daca pot benificia de ajutorul de somaj, avand in vedere ca la ultimul loc de munca am lucrat 2 luni iar la precendentul (care a fost si ... (vezi toată discuția)
Somaj stelianaiv stelianaiv Buna seara! Ar putea o persoana care si-a dat demisia din Mapn, in februarie, sa intre in somaj?Si daca da, ar trebui sa ceara o adeverinta de la ultimul loc ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie Mihalciuc Mihalciuc Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)