In primavara cumnatul meu a venit la noi(si sotul meu) cum sa il ajutam sa stranga mai multe voturi la tara (urma sa candideze ca primar,ulterior s-a razgandit) prin trecerea noastra la adresa lui din localitatea respectiva.Ce am facut noi? I-am dat buletinul si am completat cerera de resedinta si de restul se ocupa el afirmand ca are pe cineva la eliberare acte si nu mai este necesar sa ne deplasam noi personal.
Ulterior,el nu a mai candidat ca primar ,dar mai are si doasr penal deschis si noi am primit binenteles citatie.(sumtem implicati vreo 60 de persoane).
Care sunt consecintele in ceea ce ne priveste pe noi? De ce ne mai cheama pe noi la politie in conditiile in care resedinta a expirat si noi nici macar nu am fost la vot?
Buna ziua. conform art. 80 cod pr. pen - sotul si rudele apropiate nu pot fi obligate sa depuna marturie. Prin urmare, refuzati sa dati declaratii ca sunteti protejati de lege.
La intrebarea ce ati facut, raspunsul ar fi ca, ati acceptat inscrierea dvs. in mai multe liste electorale. Probabil ca ati figurat pe liste si in localitatea dvs. cat si in satul/comuna unde a candidat cumnatul dvs.
Daca cineva s-a folosit de cartile dvs. de identitate si se va dovedi ca s-a votat chiar si in lipsa dvs. se va considera ca ati participat la o abatere de la legea electorala si cred ca va incadrati la contraventii si puteti primi o amenda usturatoare.
In cazul in care, reprezentantii sectiei de votare au utilizat datele cartilor de identitate si au semnat in locul dvs. acestia au comis o infractiune si se pot alege cu dosare penale.