x doreste sa dovedeasca proprietatea anumitor terenuri in vederea obtinerii unor subventii de la stat. Acesta a depus titluri de proprietate cu care a precizat ca face dovada proprietatii terenurilor. Problema este ca x nu se regaseste pe acele titluri de proprietate ci anumite persoane de care x spune ca sunt rude ale acestuia de la care mosteneste terenurile insa nu are facuta succesiunea. Institutia de stat ii respinge cererea pentru subventii pe motiv ca nu face dovada proprietatii terenurilor. X face actiune in instanta prin care solicita obligarea institutiei la acordarea subventiilor. Instanta de judecata solicita lui x sa depuna CERTIFICAT DE CALITATE DE MOSTENITOR pentru a face dovada proprietatii terenurilor.
Intrebarea mea este urmatoarea; Este posibil cu un CERTIFICAT DE CALITATE DE MOSTENITOR acesta sa faca dovada proprietatii, mai ales daca exista si alti mostenitori?
Certificat de calitate de mostenitor se poate emite in cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea de mostenitori.
Potrivit prevederilor Legii nr.36/1995 privind notarii publici şi a activităţii notariale, certificatul de moştenitor se eliberează de către notarul public în cadrul procedurii succesorale notariale necontencioase şi cuprinde constatările referitoare la masa succesorală, calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din patrimoniul defunctului, respectiv bunurile atribuite dacă moştenitorii şi-au împărţit averea prin bună învoială.
Art.84 din legea citată dispune că „în cazul în care nu s-a făcut dovada existenţei unor bunuri în patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesită operaţiuni de durată şi moştenitorii solicită să li se stabilească numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de moştenitor”.
Nu se atesta prin certificatul de calitate de mostenitor dreptul de proprietate.