Depinde ce atributii aveti inscrise in fisa postului pe linie de SSM.Puteti avea atributi ca sef ierarhic ai conducatorului direct al locului de munca. Seful ierarhic superior are obligatia, in baza prevederilor HG 1425/2006 sa verifice cunoştinţelor acumulate in domeniul SSM in urma istruirii la locul de munca si instruirii periodice de catre lucratori. Inceperea efectiva a activitaţii la postul de lucru de catre lucratorul instruit se face numai dupa verificarea cunoştinţelor de cate şeful ierarhic superior. In Legea 319/2006 a securitatii in munca se precizeaza ca angajatorul are obligatia sa "stabileasca pentru lucratori, prin fişa postului, atributiile şi raspunderile ce le revin in domeniul securitatii şi sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate" deci depinde daca sunteti considerat seful ierarhic superior celui care a efectuat instruirea si depinde de ce este prevazut in fisa postului. Daca se incearca sa fiti scos "acarul paun" e bine sa aveti la dumneavoastra in momentul intrunirii comisiei a Legii 319/2006 art. 13 lit d) si HG 1425/2006 art. 94
Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate şi sanatate in munca şi pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
d) sa stabileasca pentru lucratori, prin fişa postului, atributiile şi raspunderile ce le revin in domeniul securitatii şi sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate
ART. 94
Inceperea efectiva a activitaţii la postul de lucru de catre lucratorul instruit se face numai dupa verificarea cunoştinţelor de cate şeful ierarhic superior celui care a facut instruirea şi se consemneaza in fişa de instruire individuala.
Multumesc frumos de raspuns..Specific, ca in fisa postului eu sunt subordonat sefului sector mecanic.Acesta(seful sector mecanic) este seful direct al persoanei in cauza(frezorul). Pot fi tras la raspundere cu ceva....si ce ar trebui sa fac daca se intampla acest lucru.....Multumesc anticipat
Eu am alti oameni in subordine,o alta echipa...
Atunci in baza prevederilor din fisa postului nu puteti fi tras la raspundere de faptul ca un lucrator care nu va este sub nici o forma subordonat nu a utilizat echipamentul individual de protectie (EIP).
In primul rand vinovat este lucratorul care nu a utilizat EIP
Art. 23. - (1) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute la art. 22, lucratorii au urmatoarele obligatii:
b) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat şi, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare;
Obligatia controlului respectarii prevederilor legale SSM (inclusiv obligatia utilizarii EIP) ii revine angajatorului
Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate şi sanatate in munca şi pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
f) sa asigure şi sa controleze cunoaşterea şi aplicarea de catre toti lucratorii a masurilor prevazute in planul de prevenire şi de protectie stabilit, precum şi a prevederilor legale in domeniul securitatii şi sanatatii in munca, prin lucratorii desemnati, prin propria competenta sau prin servicii externe;
Multumesc frumos incaodata de ajutor.....Azi am primit convocarea la cercetare disciplinara...
-daca imi permiteti sa spicuesc ceva din decizie....Cercetare disciplinara se realizeaza pentru urmataorele fapte "salariatul in data 4.9.2012 stand cu usa de la birou deschisa spre atelier nu a observat ca frezorul care lucra la masina de prelucrat nu purta ochelari de protectie.
Acest e fapte constitue abatere de la regulamentul de ordine interioara respectiv:-art.31.alin.1:incalcarea cu vointa de catre salariati a obligatiilor lor de servici,inclusiv a normelor de comportare in unitate constitue abatere discilinara si se sanctioneaza ca atare, indiferent de functia sau postul pe care il ocupa persoana care a savarsit fapta
-art.31.alin.2:constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza incalcarea cu vinovatie de catre salariat a obligatiilor lor de serviciu prevazute de dispozitiile legale in vigoare,obligatiile de serviciu stabilite in contractul individual de munca,in fisa postului,in regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil ,ori de ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici "
Are vreo relevanta cele spuse mai sus cu privire la vinovatia mea?
Multumesc incaodata