avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Rugaminte
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Rugaminte

Buna ziua.As dori sa ma ajutati si pe mine cu o problema.Lucrez intr-o societate pe functia de sef formatie mecanica.Eram la birou si directorul general la surprins pe un lucrartor(frezor) care executa lucrari fara ochelarii de protectie.Am fost chemat de director si mi a zis de ce lucreaza frezorul fara ochelari de protectie.Specific ca frezorul nu este subordonatul meu,nu eu sunt seful lui direct.Am fost instiintat ca sunt chemat la cercetare disciplinara pentru acest lucru.Este legal acest lucru tinand cont ca eu nu sunt seful direct al acelei persoane?Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: LucianSandu , utilizator 21:53, 8 Septembrie 2012
Dar aceste lucruri se refera strict la cel ce trebuia sa poarte echipamentul...nu la mine sa inteleg.Deci eu nu am nici o vina....
Inteleg ca sunteti inginer in cadrul unui atelier mecanic, ca lucratorul in cauza nu este subordonatul dvs., ca nu aveti sarcini de serviciu prin fisa postului dvs. (verificati cu atentie) de a "vedea" in general cum se respecta regulile ssm, psi, etc. in cadrul atelierului, locurilor de munca/ posturilor de lucru din atelier, indiferent de modul de subordonare a lucratorilor.
Din punct de vedere moral, datorita formarii dvs. profesionale, daca l-ati vazut pe lucrator, prin usa deschisa a biroului dvs., ca desfasoara activitati periculoase fara a utiliza ochelari de protectie si nu ati dispus sa se opreasca sa lucreze/ nu l-ati atentionat cu martori, etc. puteti avea si dvs. o responsabilitate morala. Incercati sa analizati cum s-ar fi precipitat lucrurile daca lucratorul respectiv s-ar fi accidentat si urmarea posibila ar fi fost invaliditate/ deces. Sesizati anchetele ITM, parchet, interne ale firmei, care ar fi urmat ? Poate seful cel mare care a sesizat ca muncitorul lucreaza fara ochelari de protectie, la un posibil AM cu urmari grave s-a gandit in acel moment. Adresandu-se dvs. care erati prezent in atelier, nu cred ca seful cel mare stia ca lucratorul nu este in subordinea dvs. directa.
Toate elementele pe care vi le-am dat in interventiile mele anterioare pot fi utilizate de dvs. pentru a combate puncte de vedere ale angajatorului, cu conotatii strict juridice. Pentru a combate puncte de vedere cu conotatii morale, elementele prezentate de mine nu pot fi utilizate.
Da sunt inginer.Eu conduc o echipa de oameni care intretin si repara utilajele si instalatiile din aceasta societate.Nu raspund de atelierul mecanic...Eu am biroul in acest atelier,si vin din cand in cand aici.Nu am vizibilitate deloc asupra utilajelor de aschiere din acest atelier ,chiar cu usa deschisa......asa este biroul...Nu cred ca pot primi nici chiar avertisment sau sa mi se ia din salar....trebuie sa merg cu lectia invatata luni...de aceea am cerut ajutor prin acest forum....la noi in societate daca ajungi in comisie si te gaseste vinovat nu mai iei prema de concediu ti se ia din bonus , la a doua cercetare ti se ia bonusul sau esti dat afara....de aceea incerc sa inteleg foarte bine ce am de spus in apararea mea...cu toate ca eu cosider ca nu am cea mai mica vina.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie itm poces verbal de constatare accident de munca gheil gheil Buna ziua, am depus o contestatie la ITM asupra unui proces verbal de constatare a unui accident de munca si am primit si un raspuns care ma ... (vezi toată discuția)
Echipament protectia muncii Anonim 79 Anonim 79 Buna! Lucrez ca si sofer profesionist la o firma de transport marfa.Conform codului muncii, de e datoria cui este sa aiba in dotare echipament de protectie a ... (vezi toată discuția)
Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)