Am o nelamurire...doi soti, ambii decedati acum, si-au lasat in timpul vietii testament unul altuia. Sotul a decedat in 1983 si a lasat sotiei, care a fost legatar universal, iar ea acum a decedat si a lasat testament cu formularea "toate bunurile mobile si imobile" unei persoane care a ingrijit-o si intretinut-o.
Fiul sotului ei (doar al lui) atunci a fost prins in testament, a primit o parte din apartament (la care a renuntat ulterior, vaduva cumparand partea lui) si o masina, asa cum apare in certificatul de mostenitor. Nu s-a facut inventar in 1983.
Acum, cand a aflat ca sotul meu este mostenitor cu testament, doreste sa atace testamentul tatalui ca ilegal, ca sa revendice niste piese de mobilier despre care spune ca sunt vechi si in familia lui de 3 generatii, de valoare...in fine, nu stim ca nu au fost evaluate.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate sa mai conteste dreptul sotului meu de a le mosteni daca timp de 30 de ani nu a facut nimic in acest sens? Sustine ca are poze si scrisori de la bunicul care le-a cumparat la inceputul anilor 1900...logica imi spune ca nu se poate, dar am nevoie de o parere avizata ca sa stiu daca trebuie sa angajez un avocat.
In principiu nu poate. Putea sa solicite atunci cand a primit partea lui de mostenire. Daca bunurile respective, care spune ca au valoare, nu au fost trecute in certificatul de mostenitor de pe urma tatalui, se prezuma ca nu au existat la data dezbaterii succesiunii . Se poate ca defunctii sa fi vandut bunurile respective in perioada vietii lor. Variante multiple.
Multumesc.Da, asa ne-am gandit si noi, si intr-adevar, soti a vandut o piesa in timpul vietii si alte bunuri la lictiatie si se pregatea sa vanda inca una, insa el s-a exprimat ca ar avea pretentii si asupra celor vandute doar ca nu mai poate.
insa le vrea expres pe cele ramase, care nu sunt mentionate nicaieri in testament, el stie ca erau in casa inca pentru ca lea-a vazut, atat.
Situatia este complicata si ar putea fi foarte mult de discutat.
La o prima vedere mie imi pare ca ar putea insa conteaza toate detaliile concrete ale cazului deoarece un mic detaliu ar putea face totul fara nicio sansa in instanta.Adica doar un detaliu ar putea sa lipseasca de sanse de reusita in justitie o astfel de actiune.
Incercati sa consultati un avocat cu actele si sa discutati verbal si detaliat cu acesta.Ar fi recomandabil sa ii platiti consultatia deoarece in caz contrar sunt de parere ca tot nelamurit veti ramane deoarece nu va fi suficient de atent iar in cazul dvs. trebuie o atentie deosebita la detalii.
In caz contrar nu cred ca ati putea sa va lamuriti.
Mostenire cu probleme?
dana07
Buna ziua.
Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul ... (vezi toată discuția)