Salut!~
Rugamintea mea este una referitoare la o indrumare intr-o problema a mea personala, cu care, desi apartinand domeniului legislativ, (sunt jurisconsult) nu stiu cum sa ma descurc.
Pe scurt, este vorba despre o intamplare regretabila in urma careia mi-a fost retinut permisul de conducere, in vederea anularii. Alcoolemia? Mare, intr-adevar: 0.7 in aerul respirat, respectiv 1.4 in sange. Nu am fost implicat in vreun accident ci mai degraba... intr-o situatie bizara, pe care va rog a-mi permite sa o relatez mai jos:
Eram la volan, avand in dreapta un cunoscut care ma rugase in prealabil sa-i transport niste bunuri cu masina mea, cu ocazia unei mutari, acelasi individ insistand dupa ajutorul pe care i l-am dat, sa bem niste whisky si bere. Nu vreau sa intru in prea multe detalii insa as dori sa subliniez ca in acest cunoscut aveam incredere, considerandu-l chiar prieten - acelasi individ pretextand ulterior o situatie urgenta care necesita deplasarea noastra undeva intr-un bar din apropierea sectiei 1 politie, unde urma sa intalneasca un tip care urma sa-i restituie o veche datorie, bani peentru care presupunea ca ar fi oportun atunci in acel moment sa actioneze sau ultima sansa de a-i mai recupera. Am refuzat, in prima faza, spunandu-i ca am baut, etc. In cele din urma am plecat totusi, acompaniat de incurajarile lui care indicau mandria si placerea lui de a avea un asa prieten care se comporta "ca americanii", adica unul care bea si conduce. In fine, recunosc, nu era prima data cand conduceam dupa alcool insa niciodata nu depasisem limita unei beri sau cel mult doua, de obicei la 0,33 cl. De data asta fusesera cam trei beri de 0.5 si cateva shot-uri de whisky. Am ajuns cu bine in acel bar, situat dealtfel la o lungime de strada de locuinta mea. planuiam ca dupa intalnirea care urma sa aiba loc, sa las masina in parcare si sa merg acasa, pe jos. ...spuneam mai devreme ca nu doresc sa va plictisesc cu detalii si totusi am facut-o, asa ca am sa scurtez acum. La un moment dat m-am aflat iarasi la volan, chiar daca intre timp mai consumasem cateva beri si shoturi la bar, Matei (acesta e numele "prietenului") convingandu-ma sa o fac, pentru o alta chestiune "URGENTA" care arde undeva la bucur obor. In drum spre destinatie, orasul fiind aglomerat, am mai depasit pe ici-pe colo si pe liniile de tramvai, coloanele de la stop samd, sofand suficient de rapid si strecurandu-ma printre masini, incat sa ii provoc o criza de panica si isterie, disimulata sau nu. la un moment dat, am oprit la un semafor, vazand galben de la distanta si deasemenea, un echipaj in zona, asa ca nu am fortat si am oprit regulamentar si cuminte, primul din coloana. Imediat dupa ce rotile nu s-au mai invartit, matei a scos cheile din contact, a deschis portiera si a iesit vociferand din ce in ce mai tare, in final urland, literalmente, ca "el nu se va mai urca niciodata in masina cu un nebun beat la volan care doreste sa faca accidente". Repet, echipajul de politie, compus din doua organe, se afla la cca 15 metri de semafor. bineinteles ca s-au sesizat, au venit sa-mi puna intrebari, daca este adevarat ce sustine dansul samd. Nu m-am ascuns, dealtfel cred ca nici nu ar fi fost posibil, domnii de la politie fiind dotati si cu un etilotest, m-am comportat cat mai decent cu putinta, am recunoscut, am suflat, i-am insotit la IML. Interesant este ca unul dintre politisti m-a intrebat cine era domnul din dreapta. I-am raspuns ca un prieten, omul a izbucnit in ras si a spus ca el in locul meu i-ar rupe picioarele unui asemenea prieten. Si mai interesant este ca parea sa ma compatimeasca sincer, iar simpatia si increderea lui au culminat cand, intorcandu-ne de la IML, la locul unde lasasem masina, vazand ca nu pot apela la un prieten sa vina sa sofeze in locul meu, deoarece bateria telefonului se descarcase, mi-a spus ca pot sa plec cu masina, dar "el nu m-a vazut".
Toate astea s-au petrecut in noiembrie 2006, iar dosarul treneaza. Este si astazi in cercetari undeva in biroul unei doamne, la Udriste. De ce atata lentoare? - M-am intrebat si eu, se pare ca unul dintre motive ar fi cum ca martorul, adica acest matei, nu s-a prezentat, (am declarat toata intamplarea, de-a fir a par, exceptand bineinteles partea cu amabilitatea d-lui politist), alt motiv la un mm dat ar fi fost ca, fiind intrebat daca doresc recalcularea, am spus ca da, iar asta a mai durat cam o luna, alte motive ar mai fi ca atunci cand am putut eu sa fiu prezent la data indicata pe citatie, s-a intamplat ca d-na ofiter, cea cu dosarul lipsea, din varii motive: sau la nu stiu ce cursuri, ba ca la un examen etc iar in alta ocazie nu s-a lucrat ca era "cod galben". Si viceversa. Eu, la randul meu, am fost in cateva randuri plecat din tara, alteori prin tara; ne-am intalnit totusi de cateva ori si de aceea, fiind dat ca am depus declaratia, am platit recalcularea, am solicitat si grabirea lucrurilor in sensul ca prefer sa fiu condamnat cat mai rapid, decat sa astept la infinit- d-na cu dosarul mi-a replicat ca n-are ce face, desi interesul dansei este acelasi cu al meu, dar ca eu trebuie sa il conving pe acest "prieten" matei sa vina sa dea o declaratie. Eu asta nu pot face si nu vad cum ar putea evolua lucrurile sau mai bine zis... am banuiala ca de fapt nu vor evolua deloc.
Suntem in 20 ianuarie 2009, au trecut deci mai mult de doi ani si dosarul nu a ajuns inca la parchet. Cunosc procedura si anume ca dosarul trebuie sa ajunga la un moment dat pe biroul unui procuror care va dispune inceperea sau neinceperea urmaririi penale. In cazul in care se dispune inceperea, va avea loc un proces care ma va condamna sau nu. In cazul in care voi fi condamnat, cel mai probabil cu suspendarea pedepsei, as avea posibilitatea, dupa un an de la pronuntarea sentintei, sa dau examen in vederea obtinerii unui nou permis.
Repet, desi am cautat cu sarg si indarjire prin legislatie, nu am gasit nicaieri vreun articol sau regulament sau procedura care sa indice cat timp poate zace intr-un sertar politienesc un dosar de genul celui pe care vi l-am prezentat, adica daca exista un termen legal de prescriere a urmaririi penale in aceasta materie. Sau cel putin daca pot recupera permisul, dupa doi ani de la retinerea lui, la cerere. Pentru ca, din cate stiu, doar instanta il poate anula, iar pe de alta parte, politia il poate suspenda pe o perioada maxima de 9 (noua) luni. Prin urmare, ma intreb ce statut are permisul meu acum, daca nu este nici suspendat, nici anulat.
Sub ce eticheta sta el cuminte in cutie, depozitat alaturi de alti frati de plastic?
"Retinut in vederea cercetarilor"? - NU, am verificat si nu exista aceasta institutie in vreo lege, norma sau regulament. Arestat preventiv??!!! lol! :)
Citisem ceva pe un forum, legat de posibilitatea depunerii unui memoriu, la comandantul sectiei, sau contestatie, sau reclamatie, insa nu prea am gasit nimic concret referitor la lucrurile astea, pe alt site, mai credibil sau autorizat sau macar de data mai recenta decat topicurile respective.
In fine, intrebarea mea este daca exista cumva o cale legala prin care sa solicit sau sa redobandesc permisul, in timp real, iar daca nu in unul scurt, macar in aceasta viata, adica inainte de pensie si in romania?
What to do???
Multumesc macar pentru amabilitatea sau rabdarea de a fi citit mesajul meu si deasemenea, va multumesc anticipat si in eventualitatea unui raspuns, sfat sau indrumare!
Cel mai recent răspuns:
Claudiu Druia , Consilier juridic
01:36, 28 Ianuarie 2009