avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cod CAEN asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cod CAEN asociatie proprietari

Care este codul CAEN pentru o asociatie de proprietari?
Pe acest forum am gasit 9700, insa pe site-ul ANAF apare mentionat codul 9499 ([ link extern ] !
Cred ca este corect 9499 (Activitati ale altor organizatii n.c.a.) iar 9700 (Activitati ale gospodariilor private in calitate de angajator de personal casnic) nu are legatura cu ce face o asociatie de proprietari.
Inca o data si apasat:
- in declaratia 112 se da ca optiune pentru asociatiile de proprietari 9700.
Nu le-am luat de capul nostru. Ducand varful mousului pe celula unde se alege CAEN apare o eticheta care prevede acest lucru.
Toate firmele si persoanele fizice autorizate trebuie sa-si incadreze domeniul de activitate folosind un cod CAEN.

Cod CAEN 6832 este utilizat de forma juridica ( SC, SRL, PFA, II, IF, etc. ) care administreaza imobile/blocuri/condominii pe baza de comision sau contract si care au ca principal obiect de activitate administrarea de imobile. In acest caz factorul de risc este 0,159.

Cod CAEN 9499 este utilizat de asociatia de proprietari, organizata ca forma juridica prin asocierea proprietarilor, care prin administrarea proprietatii comune asigura satisfacerea intereselor proprietarilor privind organizarea si functionarea condominiului. Aceste servicii pot fi date spre executie unui administrator angajat cu carte de munca sau unei firme de administrare imobile, PFA, etc. In acest caz factorul de risc este 0,168.

Cod CAEN 9700 este utilizat in cazul gospodariilor private/ individuale atunci cand se fac angajari de personal casnic. Nici administratorul, nici femeia de servici nu sunt angajati casnici. In acest caz factorul de risc este 0,214.

In cazul in care ai un control de la ITM, se solicita CAEN-ul angajatorului, care este recunoscut de acestia ca fiind 9499 “Activitati ale altor organizatii n.c.a.”, ce face parte din “ Diviziunea 94 – Activitati asociative diverse” din “ Sectiunea S – Alte activitati de servicii”, privind clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania, intocmita de Institutul National de Statistica si aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Institutului National de Statistica.

In grupa 949 din aceasta clasificare isi pot desfasura activitatile si organizatiile religioase.
Oare, ce reglementare contabila mentioneaza ca unitatile de cult si asociatiile de proprietari pot organiza si conduce contabilitatea in partida simpla?
Oare, ce lege si norme de aplicare a acesteia da posibilitatea proprietarilor sa se asocieze: “in scopul reprezentarii si sustinerii intereselor comune ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate in proprietate comuna indiviza”.

Oare, legea, normele de aplicare si reglementarea contabila, pot fi aplicate la CAEN 9700 ce priveste “Activitati ale gospodariilor private in calitate de angajator de personal casnic” si face parte din “Sectiunea T – Activitati ale gospodariilor private in calitate de angajator de personal casnic; Activitati ale gospodariilor private de producere de bunuri si servicii destinate consumului propriu” din CAEN –ul INS.

Este punctul de vedere al ANAF-ului, poate a vazut diferenta si atentioneaza acest aspect, angajatorul este cel care incadreaza in CAEN activitatea sa, el trebuie sa analizeze, el hotaraste.

Si atunci, de ce atentionarea din declaratia 112?
pentru reprezentate stiti cumva care este codul caen agreeat de ANAF. Suntem in aceeasi situatie nu putem depune d112 deoarece nu avem cod caen. Multumesc.

Alte discuții în legătură

noul cod caen doina62 doina62 De la 1 iunie s- schimbat cota de fond de risc.Asociatiile de proprietari aveau cod caen 9700( cf atentionarii declaratiei 112).Acum acest cod caen nu mai ... (vezi toată discuția)
Cod caen as.proprietari horenciuc valentina horenciuc valentina Stie cineva care este codul CAEN pentru asociatiile de proprietari, deoarece declaratia 112 nu o poti completa daca nu pui codul CAEN.mULTUMESC (vezi toată discuția)
Revisal DentistaD DentistaD Ce coduri CAEN avem la femeia de servici,asociatie etc? (vezi toată discuția)