avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces

Poate primi ajutor de deces sora decedatului care este pensionara iar decedatul era salariat? Cine plateste ajutorul casa de pensii sau angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:08, 6 Septembrie 2012
casa de pensii la cerere anexând documente specifice : Certificat deces, înscrisuri înmormântare etc
1. Daca la data decesului era salariat ajutorul de deces il plateste angajatorul unde a lucrat (apoi banii ii va recupera de la Casa de Pensii).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
...

Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
...

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
...


La decesul salariatului, angajatorul poate acorda si un ajutor de inmormantare din fondul de 2% sau din fondul de salarii.Adresati-va cu o cerere angajatorului la care anexati o copie dupa certificatul de deces.
Ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator, din fonduri proprii, daca este prevazut in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare salariat AlbertAndrey79 AlbertAndrey79 Buna seara am si eu o intrebare,tatal meu a decedat acum o luna,mama mea e casnica si a fost la casa de pesii pentru acel ajutor dar nu a fost ajutata cica ... (vezi toată discuția)
Deces salariat birotunde birotunde Ce obligatii are angajatorul fata de familia salariatului murit , exista o lege ca trebuie platita o suma catre familie? (vezi toată discuția)
Ajutor de innmormantare MihaelaSm MihaelaSm Buna ziua, Daca sotia decedatului primeste ajutor de inmormantare de la firma angajatoare, mai poate primi si de la fondul de pensii private sau trebuie ... (vezi toată discuția)