avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort administrativ la notar - casatorie cetatean ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort administrativ la notar - casatorie cetatean roman cu cetatean strain din state terte

Buna ziua,

Sunt romanca, casatorita de 3 ani cu cetatean strain din stat tert (non EU). Locuim in judetul Ilfov, nu avem copii si dorim sa divortam la notar. Sotul are carnet de rezident in Romania valabil pana in 2015. Casatoria a fost incheiata la Ambasada Romaniei din New Delhi, India, iar certificatul de casatorie este inregistrat la Consiliul Local sector 1. Am fost la un notar de pe raza Mun. Bucuresti sa depunem actele de divort, iar notarul ne-a spus ca sotul nu se incadreaza conform Art. 5 Lit.D din lege unde spune ca "cetateanul strain din stat tert trebuie sa se identifice pe baza pasaportului cu viza de intrare pe teritoriul Romaniei valabila la momentul depunerii cererii de divort"! Numai ca sotul este rezident pe teritoriul Romaniei de 3 ani, deci nu are nevoie de viza pentru a sta in Romania (a avut viza pe 3 luni in 2009 cand a venit prima data in Romania). Intrebarea mea este putem aplica ptr. divort administrativ la notar pe baza cartii de rezidenta? Si daca nu, unde putem aplica? Multumesc #-o
Cel mai recent răspuns: dnldina , utilizator 15:18, 6 Septembrie 2012
Daca nu se realizeaza divortul pe cale administrativa, se poate realiza la instanta de judecata- Judecatorie. Si in fata instantei de judecata, divortul se poate realiza prin acord, iar in privinta competentei teritoriale a instantei, legea prevede, faptul ca este competenta instanta de la ultimul domiciliu comun al sotilor, iar daca sotii nu au avut domiciliu comun, instanta de la domiciliul sau resedinta paratului ( care in cazul dvs, e cetatean strain dar are resedinta in Romania). Cetatenia partilor nu determina stabilirea competentei instantei de judecata, criteriile legale fiind cele ale domiciliului/resedintei.
Cartea de rezidenta dovedeste ca sotul dvs. este membru de familie a unui cetatean roman si atesta exercitarea dreptului de sedere in Romania. Banuiesc ca trebuie sa detina obligatoriu si pasaport valabil eliberat de autoritatile a caror cetatean este. Incercati la primaria de domiciliu.
Detine pasaport valabil, nu asta este problema, ci faptul ca NU mai are viza valabila, ceea ce este oricum imposibil sa aiba, deoarece traieste in Romania de 3 ani pe baza rezidentei si nu are nevoie de viza. Notarul mi-a spus ca imi ia cererea de divort, dar ca daca este problema cu faptul ca el se autentifica cu datele din cartea de rezidenta (si nu pe baza celor din pasaport cu viza cum scrie in lege) e posibil sa se declare divortul nul. Credeti ca e posibil acest lucru, daca continui procedura la notar?
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
dnldina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)
Un albanez care a obtinut rezidenta romana poate sa mearga in ue? 88ana 88ana Sunt casatorita cu un cetatean albanez si am optat pentru rezidenta pe teritoriul Romaniei. Dupa obtinerea rezidentei putem merge in Italia fara viza? dar in ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean indian,in india yo44 yo44 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva,poate din experienta,sau poate ca stie carei autoritati romane sau indiene sa ma adresez.Eu sunt cetatean roman si doresc ... (vezi toată discuția)