avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... instiintare decizie adusa de judecator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

instiintare decizie adusa de judecator

In 22.06.2012 a fost pronunţată o decizie civilă, insă nu a fost incă redactată, nu am primit în scris motivarea deciziei. Nu există a lege care oblige pe judecatori la un termen pe care să respecte pentru redactarea motivării deciziei. Am depus cerere de urgentare a redactării motivării deciziei, nimic. Ce să fac? Stau in chirie cu fiul meu minor şi nu pot intra in posesia bunurilor care ne cuvin.Este vorba despre Judecatoria Turda
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
szenikop, utilizator
Cel mai recent răspuns: amcteam , utilizator 17:23, 10 Septembrie 2012
Termenul legal de redactare si motivare a hotararii este de 30 de zile de la data pronuntarii. Chiar daca este prevazut acest termen, nu este prevazuta si o sanctiune pentru nerespectarea lui. Nu va ramane decat sa asteptati comunicarea, insa daca ati facut o cerere de urgentare, poate se va tine cont de ea.
Multumesc pentru raspuns, mi se pare foarte banala ca un judecator nu poate fi tras la raspuns daca emite anumite lucruri. Legea îl favorizeză, pe când omul de rând aşteaptă.

Recurs la decizia adusa ma gandesc ca nu pot declara pana nu primesc instiintarea, fiindca am un inscris care pe scurt scrie despre decizia adusa de udecator. Nu stiu ce denumire juridica are.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
A) potrivit art.264 alin.1 teza I din Codul de proc.civ. motivarea hotărârii se va face în termen de cel mult 30 de zile de la pronunțare.
B) ca temei de drept în motivarea cererilor de urgentare a redactării hotărârilor judecătoreşti :

1). Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti din 22/09/2005 – reglementează măsurile menite să asigure soluţionarea cu celeritate a cererilor primite, astfel: cf. art. 5 alin. 2 lit. g), Judecătorii au următoarele îndatoriri: să soluţioneze într-un termen rezonabil cauzele deduse judecăţii (chiar dacă judecătorul s-a pronunţat asupra unei cereri, nu se poate considera că dosarul a fost soluţionat atâta timp cât pronunţarea orală, în şedinţă, sau verificată la condică, este lipsită de eficienţă, neputându-i folosi petentului); conform art. 47 – „Persoanele cu atribuţii de control verifică cel puţin o dată pe lună efectuarea în termen a lucrărilor şi calitatea acestora şi consemnează constatările şi propunerile în registrul de control, care se păstrează de către preşedintele instanţei” – de aici se poate concluziona că respectarea efectuării lucrărilor la termen este solicitată şi verificată; cf. art. 52 alin. 1 lit. g), grefierul şef de secţie urmăreşte tehnoredactarea în termen a hotărârilor întocmite în concept de judecătorii secţiei; cf. art. 109 alin. 1 „A doua zi după pronunţarea hotărârilor, grefierii sunt obligaţi să prezinte dosarele soluţionate şi cele în care judecata a fost suspendată grefierului-şef, iar la curţile de apel, tribunale şi tribunalele specializate, şi persoanei cu atribuţii pe linie de statistică, spre a fi înregistrate în registrul de evidenţă a redactării hotărârilor, în situaţiile statistice, precum şi în celelalte evidenţe.”
cf. art. 110 alin. 1 „Cel mai târziu a patra zi după pronunţare sau după înregistrarea căii de atac, grefierul de şedinţă va preda dosarele judecătorilor, în vederea motivării hotărârilor, după ce, în prealabil, a întocmit partea introductivă a acestora.”

OBSERVAȚII :
- în toate textele de lege amintite mai sus, se vorbeşte despre soluţionarea cererilor într-un termen rezonabil şi despre termene care trebuie respectate. Mai mult decât atât, în conformitate cu art. 260 alin.1 şi art. 264 alin.1 Cod procedură civilă, pronunţarea se poate amâna pentru un termen ce nu poate depăşi 7 zile, iar redactarea hotărârii se face în termen de 30 de zile de la pronunţarea ei, acestea fiind norme care trebuie aplicate. În opinia mea, la redactarea articolelor menţionate mai sus, în special a art. 52 alin. 1 lit. g), art. 109 alin. 1 şi art. 110 alin. 1, s-a avut în vedere termenul de 30 de zile prevăzut de art. 264 alin.1 Cod procedură civilă. Doar astfel se poate explica faptul că a doua zi după pronunţarea hotărârilor, grefierii sunt obligaţi să prezinte dosarele soluţionate spre a fi înregistrate în registrul de evidenţă a redactării hotărârilor, iar cel mai târziu a patra zi după pronunţare grefierul de şedinţă va preda dosarele judecătorilor, în vederea motivării hotărârilor.

2) art. 264 alin.1 Cod procedură civilă – redactarea hotărârii se face în termen de 30 de zile de la pronunţarea ei;

3) art. 6 par. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – prin întârzierea redactării hotărârii se îngrădeşte dreptul la un proces echitabil prin nerespectarea termenului rezonabil de finalizare a procesului civil [de exemplu : cauza Katte Klitsche de la Grange contra Italiei (hotărârea din 27.10.2994) Curtea Europeană a stabilit că este foarte important ca pe parcursul procesului de administrare a justiţiei să nu intervină întârzieri apte de a pune la îndoială eficienţa şi credibilitatea actului de justiţie – cam tras de păr, dar poate merge];

4) art. 91. – (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – aceştia „sunt obligaţi să rezolve lucrările în termenele stabilite şi să soluţioneze cauzele în termen rezonabil, în funcţie de complexitatea acestora, şi să respecte secretul profesional.” – şi aici consider că se are în vedere pe lângă alte termene şi termenul de 30 de zile stabilit pentru redactarea hotărârii.
Fiind vacanta in justitie incepand cu 1 iulie, este si nu prea este intemeiata intarzierea redactarii hotararii. Si eu astept de la inceputul lunii mai, cand a fost data hotararea, primirea in forma scrisa a hotararii dar aceasta intarzie sa apara. Deja sunt 4 luni de atunci si fiecare zi pierduta reprezinta o gaura pentru mine. Cui ma pot adresa pentru urgentarea tiparirii, pentru ca deja rabdarea nu mai are limite...
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
amcteam, utilizator
merge-ți personal în audiență la președintele Judecătoriei Turda și rugați-l respectuos (adoptând o prezentare a omului disperat dar civilizat) să vă ajute.Explicați-i faptul că așteptați din luna mai a.c., că ați depus CERERE DE URGENTARE dar NIMENI nu a binevoit să vă asculte și să vă ajute (că NICI măcar un răspuns NU ați primit la cererea dvs. de urgentare etc etc) că vă aflați într-o situație foarte grea.Cu siguranță veți fi ascultat și veți reuși.

Alte discuții în legătură

Cerere de urgentare a redactarii hotararii judecatoresti ContSters247399 ContSters247399 am si eu o intrebare. de cate ori se pot face cereri de urgentare a redactarii hotararii judecatoresti?? am facut o cerere deja si astept si nu a venit ... (vezi toată discuția)
Cerere de urgentare a redactarii si a comunicarii hotararii judecatoresti apetreielena apetreielena am castigat un proces cu o banca si de la data pronuntarii 18.04 nu am primit hotararea azi 18.06.Ce pot face pentru a urgenta lucrurile?in cat timp poate face ... (vezi toată discuția)
Cerere urgentare redactare ionutgcalin ionutgcalin Buna ziua si La multi ani...Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un model de urgentare a redactari unei hotarari judecatoresti...astept comunicarea de mai ... (vezi toată discuția)