avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restante la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restante la intretinere

Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din datoria acumulata la cotele de intretinere si m-am trezit pus in fata faptului ca incasatorul nu a vrut sa-mi ia banii fara ca o parte din acestia sa mearga la penalitati....cam 1/3......
Va rog sa ma lamuriti daca exista vreo lege care ma obliga la acest lucru sau ... cum pot sa fac sa achit restul de bani sigur fiind ca acestia se duc la cotele de intretinere?
Mentionez ca intentia este de a scapa de datoriile la cota de intretinere pt a nu ma fi aplicate penalitati, care oricum se afla pe rol la judecatorie....!!!
Va multumesc anticipat!
Apreciez orice raspuns ma poate ajuta!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:37, 18 Octombrie 2012
faceti OP catre contul asociatiei si precizati clar pe OP faptul ca achitati "debit principal cote intretinere"
Daca aveti intentia de a plati datoria catre asociatie - cote si penalizari - platiti asa cum va cere administratorul, iar in instanta va puteti prezenta cu chitanta, aratand ca ati inceput sa platiti.
Dv. nu puteti alege ce platiti, ci numai cat platiti.
Cand se achita un partial din suma se incaseaza si penalitati o data cu cotele de intretinere in functie de vechimea acestora.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
elga50, moderator
art 1507 NCC - In cazul platii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputatia prin mentiunile corespunzatoare consemnate de el pe ordinul de plata .
Articolul citat poate sa nu se aplice asociatiei de proprietari care a stabilit cu proprietarii (in adunarea generala, in comitetul execuitiv, in statut...) ca stingerea debitelor se face in ordinea vechimii, proportional, atat din baza cat si din penalizari. In acest sens este
Art. 1.506
(1) Plata efectuata de debitorul mai multor datorii fata de acelasi creditor, care au acelasi obiect, se imputa asupra acestora conform acordului partilor.
(2) In lipsa acordului partilor, se aplica dispozitiile prezentei sectiuni.


Acordul partilor inseamna prevederea din statutul asociatiei la care a aderat, hotararea adunarii generale, la care poate chiar a participat si actualul restantier si-a fost de acord. Iar daca nu a fost de acord, hotararea s-a luat oricum si el trebuie sa o respecte sau sa o fi contestat in instanta in 45 de zile...
Dar de articolul urmator ce spuneti?
Art. 1.509
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

Cunosc un caz in care, dupa un proces lung si anevoios, s-a dat castig de cauza asociatiei. Cei din comitet, la cererea proprietarului, au hotarat ca acesta sa achite mai intai datoriile si apoi penalizarile. Proprietarul a argumentat aceasta prin faptul ca datoriile ar fi generat in continuare penalizari. Dupa aceea ce a facut proprietarrul ? A dat in judecata asociatia, ca el a platit datoriile si penalizarile au fost calculate ilegal, etc. Nu cunosc amanunte prea multe. Dar zici sa fii om cu cineva si el te injunghie pe la spate. Cel mai bine faci cum scrie in lege, cum a scris domnul @adriantot mai sus.

Alte discuții în legătură

Bună seara ,va rog un răspuns la situația relatată un propietar ... timpuriu timpuriu Bună seara ,va rog un răspuns la situația relatată Un propietar este acționat în instanță ptr restanță la întreținere ptr o anumită perioadă ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)