avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari

Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de intretinere / fond rulment/ fond reparatii sau nu exista o lege in acest sens ?
Problema este ca daca nu se incaseaza penalizarile, cu trecerea anilor acestea se prescriu,va intreb acest lucru deoarece mai sunt persoane care refuza sa le platesca.

Cu respect,
Cel mai recent răspuns: marianionescu1 , utilizator 14:11, 17 Iunie 2013
Asociatiile de proprietari , si ele , sunt supuse legilor inclusiv cea a contabilitatii. Aveti monografii cu carul pe acest site.
Debitele se incaseaza in ordinea vechimii. Ce intrebati e un non sens contabil, nu puteti incasa o penalitate fara debitul care e baza de calcul a penalitatii. .!!!!
Treaba e simpla daca omul are o datorie de 100 lei veche de 5 ani , adica e pe lista de plata de acum 5 ani luna x, incasati debitul de 100 lei plus penalitatea aferenta celor 36 luni neprescrise. Penalitatea nu poate depasi baza NICIODATA. Si asa mai departe pentru luna urmatoare , si tot asa pina omul ajunge la zi.
Penalitatile se evidentiaza in registru separat in contabilitate si se actualizeaza luna de luna.
Puteti sa consultati si aici www.avocatnet.ro/content/con...
dar parerea mea este sa va angajati un contabil.
Atentie TOATE SUMELE se prescriu nu numai penalizarile, exemplul de mai sus este un pic fortat ca sa intelegeti un mod de incasare cronologic.

[EDIT = nu atacam utilizatorii care intreaba, indiferent de pozitia lor in asociatie]
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
elga50, moderator
Iata ce se spune in Noul Cod Civil:
Art. 1509
Imputaţia legală
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.


Se face proportional, indiferent din ce categorie fac parte (cote, fond de rulment, fond de reparatii, alte contributii, in ordinea vechimii.
Astfel daca locatarul datoreaza o suma totala de 900 lei din care 300 sunt penalizari totale neincasate pana la momentul platii, 600 la cote. Raportul penalizari / cote = 1/2

In acest caz, daca vine si plateste 200 lei, achita 67 lei penalizari si 133 lei cote. Se pastreaza raportul 67 / 133 = 1/2.

Va ramane in restanta cu suma de 700 lei, din care 233 lei penalizari neincasate si 467 lei cote neincasate. Raportul se pastreaza, 233/467= 1/2.

In felul acesta atat restantierul, cat si asociatia au de castigat. Restantierul pentru ca i se scade si din cote, altfel penalizabile, dar si asociatia care isi incaseaza penalizarea.

Daca lucrati cu excel se poate aplica foarte usor formula si sumele calculate se scad exact din locurile unde e consemnata plata pe categorii, cote, penalizari, fonduri.

@elga ca sa fim corecti pina la capat trebuie spus ca tu ai sarit 2 tipuri de imputatie, cea a debitorului care are prioritate art.1507 , urmeaza cea facuta de creditor art. 1508. si NUMAI daca partile nu au procedat la cele 2 se aplica imputatia legala conf. art. mentionat de dv. 1509.
Ca sa nu zapacim lumea cu dezbateri juridice trebuie retinut ca Debitorul alege ce plateste. Deci membrul asociatiei va alege , dv. nu puteti impune, ce tip de cheltuieli plateste fie cota fie fondurile. Destinatia fiind stabilita de debitor, dv. nu va mai ramine decit sa calculati corect penalizarile la suma ce o plateste debitorul.
art.1507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
(3) În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată.


De altfel dificultatea nu e aici , ci la modul cum se evidentiaza in contabilitate penalizarea , in practica identificindu-se mai multe feluri in care contabilul opereaza in registre astfel incit sa-i iasa balanta (unii o trec numai in momentul incasarii, unii opereaza la emiterea listei, unii nu opereaza deloc X-(. Acest aspect trebuie sa-l lamuriti la cursurile de specialitate sau vorbind cu un coleg cu experienta.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
br_nicku, utilizator
br_nicku a scris:

Asociatiile de proprietari , si ele , sunt supuse legilor inclusiv cea a contabilitatii. Aveti monografii cu carul pe acest site.

Nu are nici o legatura contabilitatea si monografia contabila cu modul si ordinea stingerii datoriilor. Stingerea datoriilor se face conform legii, conform intelegerii partilor (legea partilor fiind si hotararea adunarii generale), iar inregistrarile in contabilitatea trebuie sa se faca in urma aplicarii acestor legi si nu invers.
Atentie TOATE SUMELE se prescriu nu numai penalizarile

Nici o datorie, debit la intretinere, penalizare s.a.m.d. nu se prescrie. Nici o lege nu stabileste ca se prescriu penalizarile. Daca aveti un articol, o lege in acest sens, astepatam cu interes.
In cazul cand asociatia actioneaza in judecata un restantier, acesta poate solicita instantei sa constate ca unele restante, debite, penalizari s.a.m.d. sunt mai vechi de 3 ani, invocand prescriptia dreputului asociatiei de a solicita in instanta aceste sume. Ca sa intelegem, repet, ca nu se prescriu sumele de la sine, prin efectul vreunei legi, ci se prescrie dreputl creditorului de a solicita aceste sume in instanta. Si aceasta o stabileste instanta care, in functie de dovezile prezentate de parti, poate decide prescrierea sau nu.
Apoi spuneti ca:
@elga ca sa fim corecti pina la capat trebuie spus ca tu ai sarit 2 tipuri de imputatie

si citati ceva ce va contrazice total:
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă

Adica fiecare pasare pe limba ei piere. Debitorul este restantierul iar creditorul este asociatia de proprietari . Intelegeti ecuatia!?

Revin la postarea postata de @marianionescu1
Da, daca adunarea generala a hotarat sau comitetul executiv a decis prin "sistemul propriu de penalizari" conform legii 230/2007 si HG 1588/2007 ca din sumele incasate sa se stinga cu prioritate penalizarile, este legal si asa trebuie sa se aplice. Dar acest lucru trebuie detaliat si facute cateva precizari pe care probabil ca le-ati stabilit deja si amintesc unele:
- o suma platita de un proprietar stinge cea mai veche datorie
- cea mai veche datorie poate fi restanta de orice fel (intretinere, reparatii, fonduri, chirii..) dar si penalizarile aferente acestora
- nu se pot stinge sumele datorate pe ultima luna sau restante la intretinere mai noi atat timp cat proprietarul are restante mai vechi si penalizari aferente acestora
Legea in asociatia de proprietari cu privire la penalizari este "sistemul propriu de penalizari".
Acesta este adopatat in comitet, adus la cunostinta proprietarilor, poate fi modificat de adunarea generala s.a.m.d. Este conform legislatiei, inclusiv conform Noului Cod Civil care daca este citit cu atentie gasim si ca "imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor" ca prevederile citate se aplica asa cum sunt "dacă părţile nu convin altfel" si ale asemenea precizari care par fara importanta dar care aplicate corect ne face mai corecti fata de asociatie, fata de vecinii nostri...
Ori atat hotararea adunarii generale cat si sistemul propriu de penalizari adoptat, ne duc la concluzia ca asa au convenit partile.



Aveti un mod foarte personal in interpretarea legii, sunteti de-a dreptu halucinant in explicatii. Nu trebuie sa-mi comentati orice propozitie pentru ca nu sunteti nici pe departe detinatorul adevarului absolut (ba din contra sunteti in mare eroare spre exemplu pct. citat de dv intareste ceea ce am zis ca in functie de vechime se platesc datoriile).
Eu nu o sa comentez postarea dv. , nu ma pun sa subliniez erorile de logica si de drept din afirmatiile dv.
Va invit doar sa va spuneti clar ca sa inteleaga si utilizatorul care a intrebat care este opinia dv. , eu mi-am expus-o pe a mea. Daca vreti va repet
- penalizarile nu se pot incasa fara sa se incaseze si baza total sau partial,
- orice debit se prescrie de drept , daca depaseste o perioada de 3 ani exceptie facind cele fiscale, si altele prevazute expres de NCC
- debitorul alege ce tip de datorii plateste cota sau fondurile, primele la plata fiind cele mai vechi.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
br_nicku, utilizator

Alte discuții în legătură

Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Restante la intretinere calinraoul calinraoul Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din ... (vezi toată discuția)
Modul de stingere a datoriilor la intretinere monicaion monicaion Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota ... (vezi toată discuția)