avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Baza de impozitare a venitului pentru profesii liberale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Baza de impozitare a venitului pentru profesii liberale

Va rog sa precizati daca la calculul impozitului pe venit in cazul profesiilor liberale / activitatilor independente - medic de familie, baza de calcul a impozitului pe venit include sau nu contributiile sociale. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ghcar , utilizator 08:47, 10 Septembrie 2012
Impozitul este pe profit si nu pe venit. Contributiile sociale sunt cheltuieli deductibile care reduc profitul.
Impozitul la profesiile liberale este pe venit, in sfera impozitului pe profit, in conformitate cu codul fiscal sunt cuprinse urmatoarele persoane:

Impozitul pe profit
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 13 Contribuabili

Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:

a) persoanele juridice române; Norme metodologice

b) persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; Norme metodologice

c) persoanele juridice străine şi persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activitate în România într-o asociere cu sau fără personalitate juridică; (în vigoare de la 1 ian. 2012)

d) persoanele juridice străine care realizează venituri din/sau în legătură cu proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română;

e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate din asocieri fără personalitate juridică; în acest caz, impozitul datorat de persoana fizică se calculează, se reţine şi se varsă de către persoana juridică română.

f) persoanele juridice cu sediul social în România, înfiinţate potrivit legislaţiei europene.
Contributiile sociale sunt cheltuieli deductibile.

Adica, suma la care se aplica procentul de 16% se obtine dupa ce din incasari se scad platile aferente cabinetului si contributiile sociale facute de titularul acestuia.
Multumesc !
Revin: de fapt am lansat intrebarea deoarece schimbarea colectarii acestor contributii de la 1 iulie, prin ANAF, a generat la unii titulari de cabinete medicale temerea ca aceste contributii, platite acum printr-o singura foaie de varsamant in trezorerie, nu mai sunt deductibile la calculul impozitului pe venit.

Alte discuții în legătură

Impozit pe profit mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Am si eu o intrebare. Orice societate comerciala este platitoare de impozit pe profit? Multumesc anticipat. adresa mea este: mitrache_v@yahoo.com (vezi toată discuția)
Retinere cass din doua surse Marian_Belascu Marian_Belascu Buna ziua, Sunt angajat la SC E SA dar si PFA (profesii liberale). Problema mea este ca aceste contributii de asigurari sociale si sanatate sunt retinute din ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire angelatudor angelatudor Ca persoana fizica am in proprietate( cu sotul meu) un apartament in care ,cu contract de comodat, imi desfasor activitatea ca medic (cabinet stomatologic ... (vezi toată discuția)