avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunicii vor sa-mi vanda casa si mi s-a cerut certif ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunicii vor sa-mi vanda casa si mi s-a cerut certif discernamant de la IML

Buna ziua. Bunicii mei, din partea tatalui, au decis sa-mi lase mie casa (bineinteles contract vanzare-cumparare) iar notarul mi-a spus ca ar fi FOARTE recomandat sa obtin pentru ei certificare cum ca au discernamant. Notarul mi-a spus ca e benefic pentru mine si ca daca vreau imi face actele si fara certificatele respectiv. Mi-a spus ca, avand acel certificate, actul de vanzare-cumparare nu va mai putea fi atacat in instanta. Mentionez ca tatal meu mai are un frate (care la randul lui are copii).

Bunicii nu sunt in evidenta nicaieri cu boli psihice sau de alta natura. Bunicul meu este la pat datorita unui accident vascular (nu prea se mai poate misca) si imi este cam greu sa ma deplasez cu el (de fapt imi este imposibil). Cand a auzit batranul de certificat pentru discernamant i s-au incarcat bateriile de la nervi. Pe langa asta mai trebuie sa fie achitata si suma de 180lei/persoana.

Va rog sa ma scoateti din incurcatura pentru ca bunicii vor sa grabeasca lucrururile. Si ei sunt constienti ca au 82 de ani si ca nu se stie ce se poate intampla..
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
andrej, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:35, 7 Octombrie 2012
Actul de vanzare cumparare se poate ataca de fratele tatalului insa fara sanse prea mari. Daca actul este incheiat in fata notarului este obligatia acestuia sa verifice daca partile au inteles ce acte incheie iar semnaturile lor reprezinta manifestarea expresa a acordului de vointa pentru incheierea actului. Bunicii beneficiaza de prezumtia ca au discernamant iar daca cineva doreste sa demonstreze in instanta ca la momentul incheierii actului nu aveau este aproape imposibil in situatia pe care o prezentati.
Este totusi recomandat sa aveti documente de la IML care sa arate ca erau in deplinatatea facultatilor mintale.
1) Cea ce v-a cerut notarul....act de discernamant...este spre siguranta dvs ca actul de vanzare-cumparare sa nu fie atacat mai tarziu.
2) Daca va e imposibil,puteti sa mergeti la alt notar. Poate alt notar nu va cere asa ceva.
Probabil notarul va sugerat un astfel de demers datorita varstei foarte inaintate a bunicilor dumnevoastra dar cum a spus @paul trebuie demonstrat ca in momentul cand au incheiat acest contract de vanzare-cumparare ei nu aveau discernamant si ca acel contract este nul din punctul acesta de vedere .
Si eu va recomand sa obtineti documente de la INML care sa ateste prezenta discernamantului.
Am vazut cauze in care dupa decesul vanzatorului a fost solicitata o expertiza la INML pentru a se constata pe baza actelor medicale lipsa discernamantului la data semnarii actului de vanzare cumparare, iar expertiza a concluzionat lipsa discernamantului vanzatorului.
Ca urmare a fost anulat contractul respectiv.
Va mai recomand sa faceti plata prin transfer bancar.

Alte discuții în legătură

Expertiza psihiatrica 80 plus ? dumitru2000 dumitru2000 X are 90 de ani si se tine inca bine; el vrea sa instraineze un apartament Are nevoie la notar de o expertiza psihiatrica ? Care e sanctiunea daca nu ... (vezi toată discuția)
Obtinere locuinta de la proprietar varstnic cu mostenitori laur2013 laur2013 buna ziua, Sotia mea are o bunica unde a locuit aprox. 18 ani, dupa ce ne-am cunoscut sa mutat la mine, iar bunica ramanand singura, bunica sta la parter iar ... (vezi toată discuția)
Discernamant svixer svixer Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ? La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)