avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita proprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita proprire salariu

Un coleg de serviciu a contractat un card de credit in anul 2007 in valoare de 4000 lei, credit pe care nu a reusit sa-l mai achite. Acum 2 zile a sosist la locul de munca un document prin care este anuntat ca de luan viitoare i se va pune proprire 1/3 din salariu. In plic era atasat copia dupa contractul facut pentru cardul de credit si un proces-verbal intocmit de un executor judecatoresc numit de firma de recuperari creante, in care este scris ca trebuie sa plateasca valoarea creditului plus cheltuielile de executare silita in valoare de 436lei + Tva( 104,64 lei). Tinand cont ca au trecut 5 ani d la contractarea creditului, acesta nu s-a prescris? Si mai ales pentru a cere proprire pe salariu nu este necesara o hotarare judecatoreasca? In ce baza a hotarat acest executor prorprirea fara o hotarare judecatoreasca?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 17:20, 7 Septembrie 2012
Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
Astfel, in cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.
In cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, debitorul poate invoca, in apararea sa, pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
Alex Dedu, Mediator
~ Conținut șters la cerere ~
De aproximativ 4 ani nu a mai platit creditul. Asta inseamna ca ar fi trebuit sa se fi prescris, nu? Procesul verbal al executorului judecatoresc poate fi atacat? Stiu ca pentru a executa silit pe cineva este necesara o hotarare judecatoreasca, nu o hartie trimisa de cineva, ca inc azul de fata.
Contractul de credit constituie titlu executoriu, creditorul nu mai actioneaza in instanta, ci se adreseaza direct unui executor , iar acesta inainte de a incepe executarea in vreo forma, cere incuviintarea instantei.
Daca acel coleg se va uita la portalul instantelor de judecata, va cauta dupa judecatoria in raza careia isi are dimiciliu dupa numele sau , va vedea ca s-a cerut si s-a admis cererea.
Mai departe, debitorul se poate apara depunand la aceeasi judecatorie in termen de 15 zile de cand a fost instiintat de masura popririi, o contestatie la executare, invocand prescriptia.

Multumesc pentru raspuns. S-a uitat unde ati spus si a gasit:

Numãr unic dosar: 14348/302/2011
Înregistrat în data de: 29.07.2011
Obiect dosar: încuviinţare executare silită
Materia juridicã: Civil
Stadiu procesual: Fond
Părţi: CREDIT PLUS(GULF) LTD PRIN MANDATAR SC COLECTARE RECUPERARE CREANTE CRC SRL : Creditor
Pohoata Marius Cristian : Debitor
din 2011
Solutie: Admite cererea. Încuviinţează executarea silită în toate formele pe raza Sectorului 5. Irevocabilă.

Mai poate face ceva?

Alte discuții în legătură

Executare silita credit neplatit din 2007 radianachim radianachim in anul 2005 am incheiat un contract pentru un card de credit la eurolline in valoare de2000 ron ,din anul 2007 am intrat in inposibilitate de plata ,iar acum ... (vezi toată discuția)
Termen de efectuare executare silita nety36 nety36 Buna ziua, De la data de cand o instanta a incuviintat executarea silita s-au scurs 4 ani pentru o creanta declarata certa , lichida si exigibila De la ... (vezi toată discuția)
Lnvestire formula executorie leus leus Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, ... (vezi toată discuția)