Un coleg de serviciu a contractat un card de credit in anul 2007 in valoare de 4000 lei, credit pe care nu a reusit sa-l mai achite. Acum 2 zile a sosist la locul de munca un document prin care este anuntat ca de luan viitoare i se va pune proprire 1/3 din salariu. In plic era atasat copia dupa contractul facut pentru cardul de credit si un proces-verbal intocmit de un executor judecatoresc numit de firma de recuperari creante, in care este scris ca trebuie sa plateasca valoarea creditului plus cheltuielile de executare silita in valoare de 436lei + Tva( 104,64 lei). Tinand cont ca au trecut 5 ani d la contractarea creditului, acesta nu s-a prescris? Si mai ales pentru a cere proprire pe salariu nu este necesara o hotarare judecatoreasca? In ce baza a hotarat acest executor prorprirea fara o hotarare judecatoreasca?
Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
Astfel, in cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.
In cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, debitorul poate invoca, in apararea sa, pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.
De aproximativ 4 ani nu a mai platit creditul. Asta inseamna ca ar fi trebuit sa se fi prescris, nu? Procesul verbal al executorului judecatoresc poate fi atacat? Stiu ca pentru a executa silit pe cineva este necesara o hotarare judecatoreasca, nu o hartie trimisa de cineva, ca inc azul de fata.
Contractul de credit constituie titlu executoriu, creditorul nu mai actioneaza in instanta, ci se adreseaza direct unui executor , iar acesta inainte de a incepe executarea in vreo forma, cere incuviintarea instantei.
Daca acel coleg se va uita la portalul instantelor de judecata, va cauta dupa judecatoria in raza careia isi are dimiciliu dupa numele sau , va vedea ca s-a cerut si s-a admis cererea.
Mai departe, debitorul se poate apara depunand la aceeasi judecatorie in termen de 15 zile de cand a fost instiintat de masura popririi, o contestatie la executare, invocand prescriptia.