avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sfat pentru divort si partaj impotriva unui sot violent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sfat pentru divort si partaj impotriva unui sot violent

As avea si nevoie de niste sfaturi juridice pentru cazul mamei mele care vrea sa divorteze de tatal meu, o persoana alcoolica violenta.
In momentul actual eu locuiesc cu cei doi intr-un apartament cu 3 camere la care ei sunt coproprietari.
Tatal nu are nici un venit de ani buni de cand nu mai vrea sa munceasca ci sta si consuma alcool in fiecare zi , obisnuindu-se sa fie intretinut de mama si de mine.
Poate o sa ma judecati ca de ce ma bag in viata lor si de ce inca mai locuiesc cu ei inca dar eu sunt singurul care poate opri agresiunile fizice si psihice ale tatalui meu fata de mama, si nu am de gand sa o las victima sigura in mana lui.
In timpul divortului probabil scandalurile vor fi mult mai dese cand acesta va afla, ce masuri legale pot exista impotriva lui in a-l face sa inceteze in afara de a chema politia si a-i aplica o amenda de care oricum nu-i pasa si nu o plateste.
M-am gandit sa inchiriez un alt apartament in care sa locuim dar luandu-i bautura mintile e in stare sa dea foc la apartament sau cine stie ce mai face.
Am reusit sa strang niste bani, pe care ma gandeam sa-i dam lui ca sa ii rascumparam partea din apartament, dar as vrea sa ii luam noi o garsoniera pentru ca daca ii dam banii cash direct cel mai probabil ii va bea si va ajunge sa doarma pe strazi. M-am gandit la aceasta varianta pentru ca daca s-ar ajunge sa fie scos la licitatie apartamentul probabil s-ar obtine un pret mult mai mic si am avea si noi si el de pierdut. Sa zicem ca vom ajunge sa-i rascumparam partea, cum vom reusi sa-l evacuam din locuinta pentru ca cel mai probabil va refuza sa plece?
In cazul in care dupa divort tata va continua sa se lege de mamam pe strada se va putea pune o interdictie de a se mai apropia de ea si ce se intampla daca o incalca?



Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:56, 8 Septembrie 2012
Legea 217/2003

Art. 23
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un acti de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri � obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriri si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

Art. 24
(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului.

Art. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau reseidinta victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusa in numele victimei si de:
a) procuror;
b) reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie;
c) reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violenti in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei.

Art. 26
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protectie se intocmeste potrivit formularului de cerere prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
(2) Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru.

Art. 27
(1) Cererile se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea partilor se face potrivit regulilor rivind citarea in cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenta juridica a persoanei impotriva careia se solicita ordinul de protectie este obligatorie.
(5) In caz de urgenta deosebita, instanta poate emite ordinul de protectie chiar in aceeasi zi, pronuntandu-se pe baza cererii si a actelor depuse, fara concluziile partilor.
(6) Procurorul are obligatia de a informa persoana care solicita ordinul de protectie asupra prevederilor legale privind protectia victimelor infractiunii.
(7) Judecata sa face de urgenta si cu precadere, nefiind adminisbile probe a caror administrare necesita timp indelungat.
(8) Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Sa inteleg ca exista posibilitatea sa fie internat, chiar daca nu vrea, intr-o clinica de dezintoxicare?
exisat si acesta posibilitate dar este mult mai complicat.
promovati actiune pentru evacuarea sotului violent . se poate face pe cale de ordonanta presedentiala pana la solutionarea divortului.
puteti sa obtineti ordin de restrictie.

insa pana la toate astea cel mai bine este sa va mutati urgent...nu da nici un foc, ca nenorocitii stiu sa se protejeze :(

Eu ma gandesc ca daca se muta si se dovedeste ca au unde sa locuiasca, actiunea de evacuare pt a inlatura pericolul, ramane cam in aer.. s-ar putea respinge.
Chiar daca ne mutam el tot va ramane toata ziua pe capul mamei pentru ca ea pentru a se intretine are o mica taraba in piata, iar el neavand nici un venit, pentru a obtine bani de bautura ii fura bani de la taraba sau ii face scandal pana cand maica-mea cedeaza sii ii da bani de buna voie numai ca sa scape de el.
Tin sa precizez ca la inceputul anului l-am convins sa-si faca niste analize, la care normal a iesit ca are probleme cu ficatul si in acelasi timp are probleme cu creierul, i se usuca o emisfera a creierului de la atata alcool non stop. 2-3 luni nu a mai baut speriat de diagnostic luand tratament anti alcool, insa in ultima vreme e mult mai rau ca inainte.
Ma gandesc ca diagnosticul medicilor poate cantari in internarea lui fortata la o clinica de dezintoxicare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie anaferat anaferat cum pot obtine un ordin de restrictie? cui trebuie sa ma adresez si cit dureaza pina obtin acest ordin? este vb de ordin de restrictie pt sotul meu (vezi toată discuția)
Violenta in familie cristian206 cristian206 Buna ziua! Revin cu speranta ca ma v-a ajuta cineva cu niste raspunsuri legate de unele probleme. Fiind data situatia in care tatal meu este violent, ne ... (vezi toată discuția)
Ordin de evacuare Cornelia_Alexandra Cornelia_Alexandra Buna seara,am si eu o intrebare legata de un ordin de evacuare. Sunt divortata si in proces de partaj, iar fostul sot nu locuieste la domiciliul proprietate ... (vezi toată discuția)