avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua, cum as putea face sa ma achit de pensia alimentara dar nu dand bani ci platind direct ce trebuie copilului (scolarizare, imbracaminte, jucarii, alimente, etc. Sunt de acord sa achit si facturi de la locuinta lor). Mentionez ca nu se pune problema ca mama nu are mijloace suficiente. Problema e ca ea foloseste banii in cu totul alte scopuri, iar copilul este total neingrijit si neglijat.
Puteti solicita instantei sa indepliniti obligatia de intretinere in natura, conform art. 530, alin. 1 din Codul Civil.
CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

ART. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 94 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 94 alin. 3 din Codul familiei
- alin. (3): art. 41 alin. 3 din Codul familiei

ART. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 93 din Codul familiei
- alin. (2): art. 93 din Codul familiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara fara divort anomyss1987 anomyss1987 buna ziua. as fi interesata de modalitatea in care pot obtine pensie alimentara de la sotul meu. avem un baiat de 7 ani, locuim in judete diferite si nu se ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei pentru cresterea si educatia copilului minor GLiliana GLiliana Ce drepturi i se cuvin copilului minor, aflat in intretinerea mamei, de la tatal sau, in conditiile in care acesta este salariat si concomitent si ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)