avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata pensiei pentru cresterea si educatia copilului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata pensiei pentru cresterea si educatia copilului minor

Ce drepturi i se cuvin copilului minor, aflat in intretinerea mamei, de la tatal sau, in conditiile in care acesta este salariat si concomitent si administratorul firmei?
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 11:58, 21 Ianuarie 2013
CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

ART. 529 c.c.
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 94 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 94 alin. 3 din Codul familiei
- alin. (3): art. 41 alin. 3 din Codul familiei

Copilul are dreptul la o pensie de intretinere in cuantum de 1/4 din veniturile celui obligat la intretinere. Veniturile se dovedesc cu adeverinta de venit. Daca tatal este si salariat si administrator, trebui vazut daca este remunerat si pt functia de administrator. Administratorul poate avea si un mandat cu titlu gratuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara desire12 desire12 Buna seara,o intrebare as avea,cum se calculeaza pensia alimentara la 2 copii si dupa salariu minim pe economie sau dupa cel ce dovedeste in instanta.Precizez ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara cornel munteanu cornel munteanu Buna ziua, cum as putea face sa ma achit de pensia alimentara dar nu dand bani ci platind direct ce trebuie copilului (scolarizare, imbracaminte, jucarii, ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Mesesan Mesesan Buna ziua, As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul ... (vezi toată discuția)