In urma cu 2-3 zile, la serviciu mi s-a strecurat pe sub nas o declaratie...numai buna de semnat...prin care acceptam sa fiu testata cu poligraful, anti-doping si alcoolscopic! Pe langa astea si faptul ca am luat la cunostinta de prevederile regulamentului intern si ale contractului colectiv de munca...bla, bla, bla! Mi s-a parut total nepotrivit si incorect formulat faptul ca "accept sa fiu testat..." fara sa fie specificat cand, cum, unde, de ce si de catre cine sa fiu testat! E adevarat ca pe jumatatea de foaie pe care era tiparita declaratia (din economie de hartie!) se afla antetul firmei la care sunt angajata dar...nu trebuia sa se specifice conditiile testarii?! Prin urmare, am taiat paragraful cu "accept..." si am scris ca NU accept, sub semnatura! Vai, cat chin si cata jale, Iadul pe pamant! Am starnit un adevarat potop de acuze si de intrebari: daca am ceva de ascuns, daca nu cumva sunt vreo betiva sau vreo drogata...!! Maine-poimaine ma trezesc ca mi se strecoara sub nas si demisia! Intrebarea mea suna in felul urmator: este corect/legal ca un angajator sa-si forteze angajatii sa semneze astfel de declaratii, din punctul meu de vedere, incomplete? Mi s-a spus ca este o hartie oficiala, cu antetul firmei, se subintelege ca imi dau acceptul sa fiu testata numai in situatii care ar avea legatura cu locul de munca! Zau?! Si legea este scrisa negru pe alb si lasa loc de interpretari! Legea nu se subintelege! Multumesc anticipat!
Este dreptul dvs. ca sa refuzati testul cu poligraful, fara ca decizia sa fie interpretata ca o recunoastere a vinovatiei. Repet, refuzul dvs. nu va incrimineaza.
Intrucat testul poligraf poate da erori, nu este acceptat ca si proba in justitie.
Daca sunteti angajata companiei care produce o bautura racoritoare carbogazoasa sau a companiei care produce cafea (detin propriile poligrafe), exista si riscul ca sa apara si demisia aceea despre care vorbiti......au antecedente din punctul acesta de vedere.
Ar trebui sa cititi cu atentie Regulamentul de ordine interioara al firmei, Contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si Contractul dvs. individual de munca. In aceste documente oficiale, existente la nivelul firmei, ar putea fi introduse de catre angajator, prevederi privind testul cu poligraful.
Documentele mentionate mai sus, conform prevederilor Codului muncii trebuiesc semnate de catre dvs. in urma aducerii la cunostinta dvs. a prevederilor acestora.
Acceptul de a fi testata la poligraf poate fi urmarea acestor prevederi, in conditiile in care ati primit o adresa cu antetul firmei, prin care vi se cerea semnatura de acord in acelasi timp, la mai multe documente.
In privinta posibilitatii testarii lucratorilor cu poligraful, trebuiesc facute precizari clare, de catre angajator, in documentele oficiale ale firmei, asupra conditiilor de efectuare a testului.
Daca prevederile exista in documentele oficiale ale firmei si refuzati sa acceptati testul cu poligraful (acest test poate fi parte a politicii de personal a firmei, politica de care ar fi trebuit sa luati la cunostinta la angajare), este posibil sa apara si decizia de desfacere contract de munca, respectiv sa fiti obligata (intr-un fel sau altul) sa va dati demisia.
Ati putea actiona angajatorul in instanta de judecata - conflicte de munca, in cazul desfacerii contractului de munca, dar nu stiu daca instanta ar decide in favoarea dvs.
Aveti tot dreptul sa refuzati poligraful. Eu spre exemplu, fiindca simt ticalosia si coruptia celor din jur, cum ar fi cei care fac uz de poligraf (ma refer la mafia bugetara), dau semnele ca mint (cred; n-am dat test) din cauza sesizarii pericolului iminent, desi toate dovezile indica clar faptul ca nu mint, si chiar eu sunt constient de asta. Asta se datoreaza exact faptului ca eu constientizez pericolul iminent al ticalosiei acelora si puterea ce-o exercita, putand sa manipuleze circumstantele cu ajutorul functiei si abuzurilor sa-ti faca un rau. In fapt, nu este nici macar necesar sa dai semnalmentele la poligraf, fiindca ei pot foarte bine sa le falsifice
Test poligraf
DrThrax2010
De curand eu am facut hernie de disc si sunt refacere acasa, majoritatea timpului stau in pat, si nu am voie sa fac orice fel de efort fizic , stat in ... (vezi toată discuția)
Test poligraf
stefan_000
Buna seara, am un prieten, care a fost prins luand mita o suma de bani, in urmare seful lui a dispus ca acesta sa fie testat cu detectorul de minciuni.
va ... (vezi toată discuția)