avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna ziua.Avind mai multe informatii contradictorii va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia completa incepind cu data cind indeplinesc virsta standard de pensionare. Mai concret :
- incepind cu 01.02.2008 sint pensionar cu pensie anticipata partiala cu stagiu complet de cotizare si 58 de luni inainte de pensionarea la limita de virsta (64 ani si 5 luni).De la acea data primesc o pensie diminuata cu 29%,fara a se fi inclus in calcul cota pentru studii superioare la zi si stagiul militar efectuat dupa studiile in cauza ;
- in data de 01.11.2012 indeplinesc virsta de pensionare la limita de virsta.

Pentru intregirea pensiei cu cota de diminuare mai sus amintita si introducerea cotei privind studiile si armata, ce trebuie legal si practic sa fac ? Sa transmit o solicitare in acest sens la casa de pensii a sectorului meu sau sa astept ca aceasta institutie sa faca modificarile de rigoare in mod automat,conform prevederilor legale ? Cu stima . George Stancu . Bucuresti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
George Stancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George Stancu , utilizator 16:00, 8 Septembrie 2012
Cred ca prevederile legale va vor lamuri:

Legea nr. 263/2010

ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia anticipatã parţialã se transformã în pensie pentru limitã de vârstã şi se recalculeazã prin eliminarea diminuãrii prevãzute la art. 65 alin. (4) şi prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plãţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limitã de vârstã, în condiţiile prevãzute la alin. (1), se face din oficiu.
1. La data cand indepliniti varsta standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta.

2. Se va elimina diminuarea, se va face recalcularea pensiei si se va emite o alta decizie, pentru pensie pentru limita de varsta.

3. Ar fi bine daca in luna octombrie ati trece pe la casa de pensii, cu un cupon de pensie la dvs., si sa le reamintiti ca incepand cu 01.10.2012 vreti pensie pentru limita de varsta (sau puteti sa le dati un mesaj pe e-mail).
Multumesc frumos ptr.raspunsurile dvs.promte si avizate. Sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data pensionare tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: conform ultimelor reglementari in vigoare, as dori sa stiu cand pot iesi la pensie la limita de ... (vezi toată discuția)
Penalizare pensie anticipata elisabetabo elisabetabo buna ziua??? revin la dvs cu o intrebare ???? - caz concret - pensie anticipata 1188 lei ( cu penalizare ) valoarea diminuarii 737 ... (vezi toată discuția)
Pensionare marylin marylin sunt nascuta in ianuarie 1957,lucrez din 01 septembrie1976-fara intrerupere.si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat ,sau definitiv -care sunt ... (vezi toată discuția)