avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data pensionare

Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: conform ultimelor reglementari in vigoare, as dori sa stiu cand pot iesi la pensie la limita de varsta si cand pot beneficia de pensionare anticipata
Mentionez ca sunt nascuta pe 16.februarie.1971
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:34, 19 Septembrie 2012
Virsta de pensionare: 63 ani (Februarie 2034)

Va puteti pensiona la virsta standard de pensionare de 63 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

Va puteti pensiona anticipatat la virsta de 58 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.

Va puteti pensiona anticipatat partial la virsta de 58 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1971 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la varsta 63 de ani daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani.

3. Puteti solicita pensie anticipata (fara diminuare) la varsta de 58 de ani daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de cel putin 43 de ani.

4. - Puteti solicita pensie anticipata partiala la varsta de 58 de ani daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de cel putin 35 de ani.
- Pensia se diminueaza cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- La data cand indepliniti conditia pentru pensie pentru limita de varsta pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am 38 de ani vechime. pot deveni pensionar? alinbolbos alinbolbos Buna, Sunt nascut in 14 octombrie 1954 (varsta de 58 ani) si am 39 de ani pe cartea de munca, din care unul e anul in care am efectuat stagiul militar. ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta - nascut in februarie 1956 s_marius s_marius - sunt angajat din 1973 (conditii de munca normala), sunt nascut in februarie 1956 - armata am facut-o intre anii 1976 - 1978 - am fost somer un an Cand as ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)