avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza tehnica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza tehnica

Buna ziua!
Am o nelamurire legata de o speta. In cadrul unui litigiu avand ca obiect obligarea unui constructor de refacere a unor lucrari, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice.
Prin expertiza tehnica, expertul a stabilit ca nu au fost executata corespunzator anumite care, la data efectuarii expertizei, erau lucrari ascunse. Acesta, pentru efectuarea expertizei a luat in calcul numai releveele de arhitectura ale imobilului, precum si documentele care atesta proprietatea, respectiv CVC si extras CF.
Pe de alta parte, inainte de deschiderea litigiului, investitorul a comandat efectuarea unei expertize, aceasta nefiind solicitata si incredintata a fi executata de catre instanta de judecata. Cea de-a doua expertiza, cea despre care am facut vorbire la inceput, a preluat o serie de elemente din expertiza care a fost realizata in afara cadrului acestui litigiu.
Intrebarea mea este urmatoarea: expertul, numai in baza documentelor indicate in continutul ei si a situatiei constatate pe teren, respectiv de existenta a unor pete la nivelul zidurilor, poate concluziona faptul ca lucrarile de hidroizolatii si cele aferente umpluturilor nu au fost efectuate in mod corespunzator?
Pot formula obiectiuni ale raportului de expertiza motivate de lipsa de la dosar a documentelor justificative aferente executarii lucrarilor ascunse, precum si de preluare a concluziilor din expertiza realizata in afara litigiului, fara incuviintarea instantei?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:47, 8 Septembrie 2012
Expertul efectueaza lucrarea pe baza constat[rilor proprii facute in prezenta partilor cu ocazia convocarii acestora. Expertul poate folosi, in argumentarea concluziilor, documentele existente in dosarul cauzei cat si bibliografie de specialitate.
Exista posibilitatea ca o parte din concluziile expertize judiciare sa corespunda cu cele ale expertizei extrajudiciare.
Puteti formula obiectiuni privind raportul de expertiza judiciara in care sa aratati cu care dintre concluziile expertizei nu sunteti de acord si sa va expuneti propria opinie.
Expertiza comandata de catre investitor este o expertiza tehnica extrajudiciara, care poate fi avuta in vedere de catre instanta de judecata/ expertul judiciar, daca aceasta a fost depusa la dosarul cauzei sau daca a fost prezentata de catre partea in proces expertului judiciar, in timpul efectuarii expertizei tehnice judiciare.
Comandand o expertiza tehnica judiciara, instanta de judecata a considerat ca expertiza tehnica extrajudiciara trebuie confirmata printr-o expertiza tehnica judiciara, respectiv ca este nevoie de completari din partea unui expert tehnic judiciar (a se vedea in obiectivele stabilite prin incheierea de sedinta).
Expertul tehnic judiciar a verificat concluziile din raportul de expertiza tehnica extrajudiciara si le-a asumat, in totalitate/ partial, motiv pentru care el trecandu-le in raportul sau de expertiza tehnica judiciara le-a considerat corecte si le-a prezentat ca atare instantei de judecata.
Puteti formula orice obiectiuni aveti la raportul de expertiza tehnica judiciara (este corect daca aveti si documente care sa va sustina punctul de vedere si pe care sa le anexati la lista dvs. de observatii).
Daca la data efectuarii lucrarilor nu s-au intocmit procese verbale de lucrari ascunse sau acestea nu au fost prezentate,la cerere, expertului judiciar, nu vad cum ar putea prezenta expertul judiciar aceste documente.
Pentru un expert judiciar in constructii - petele de igrasie (culoarea petelor, existenta mucegaiul, umiditatea, tasarea/ consistenta terenului din imediata apropiere a constructiei, etc.) pot fi indicii clare ca nu s-au efectuat corespunzator niste lucrari de hidroizolatii. Sunt si alte indicii care pot fi evidente pentru un expert tehnic judiciar care vizioneaza constructia, la fata locului.
Puteti cere aprobarea instantei, sa se decoperteze zona din jurul constructiei/ zidului pentru a se verifica vizul de catre expertul judiciar cum a fost efectuata hidroizolatia. Aceste lucrari de decopertare nu intra in costurile expertizei tehnice judiciare in specialitatea constructii.
Puteti cere instantei (este vorba de o alta expertiza tehnica judiciara) sa se recolteze esantioane (probe, epruvete) de catre firme specializate (acreditate de catre MJ) din zidarie/ fundatie/ teren inconjurator din imediata apropiere a izolatiei, care sa fie analizate intr-un laborator de constructii specializat, de catre un specialist judiciar constructor cu expertiza in probe prelevate din constructii existente, sa se emita buletine de analiza, iar rezultatul analizelor sa fie interpretate de catre expertul judiciar constructor.
Dupa parera mea, rezultatul decopertarii ca si al analizei probelor prelevate va intari concluzia expertului judiciar - nu s-au facut hidroizolatii corespunzatoare.
In raportul de expertiza tehnica judiciara, expertul judiciar in specialitatea constructii a precizat cu siguranta care sunt elementele care stau la baza concluziilor sale (nu este o greseala daca acestea corespund total/ partial cu cele din expertiza tehnica extrajudiciara).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)