Salut pe toata lumea!
Cu ceva zile in urma, iesind dintr-o curte, am accidentat un muncitor care lucra intr-un canal. Intra sau iesea din el, nu s-a stabilit. Singurul semn ce indica faptul ca in acel loc se intampla ceva, era un indicator de 'ocolire', inalt de 1 metru si asezat in fata canalului la 50cm, maxim 1 metru.
Strada era cu doua benzi pe sens, iar canalul era la 1-1.5 metri in dreapta fata de iesirea din curte. Eu m-am uitat in dreapta si nu l-am vazut, fiind si un soare orbitor, apoi m-am uitat in stanga de unde nu venea nimic (pe cele 2 benzi), dupa care am virat dreapta si am lovit indicatorul si pe omul care era in canal.
Eu am sunat la salvare, l-au dus la spital unde a stat 4 zile dupa care a fost trimis acasa cu concediu medical de 14 zile. A avut o coasta rupta si fractura la unul dintre coate.
Si eu si omul am hotarat sa ne intelegem, numai ca eu m-am gandit la o suma el la alta. El, la 20.000 lei, ceea ce mie mi se pare enorm.
Acum as vrea sfatul vostru:
1. Ce se intampla daca nu ma inteleg cu omul?
2. Ce suma ar fi corecta pentru ceea ce s-a intamplat?
3. As putea da in judecata firma la care lucra omul respectiv pentru faptul ca nu a asigurat masurile necesare de siguranta? Semnalizare corespunzatore?
Avand in vedere ca in cazul vatamarii corporale impacarea partilor inaltura raspunderea penala, daca nu va intelegeti cu el aveti toate sansele sa se intocmeasca dosar penal pt vatamare coroporala.
Nu exista o "suma corecta", ramane la aprecierea partilor. 20.000 ron e cam mult. In instanta pe civil mai mult de 5000 ron nu cred ar primi.
Nu trebuie sa dati in judecata firma respectiva pt ca NU firma trebuia sa-si ia masurile de siguranta, ci chiar persoana in cauza, cea care a fost vatamata. Vedeti care sunt conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca la executarea lucrarii si daca nu le-a luat va puteti lega de acest fapt.
Formulati si dvs. o plangere la Inspectia Muncii simpotriva societatii respective pentru ca daca semnalizarea lucrarii ar fi fost corespunzatoare, atunci acest accident ar fi fost evitat.Ca sa nu mai spun ca acest accident s-a intamplat in timpul serviciului partii vatamate deci este accident de munca si trebuia sa se efectueze o cercetare de catre societate a modului in care s-a produs accidentul.
Discutati in prealabil cu partea vatamata si daca nu cadeti de acord cu privire la suma, atunci anuntati-l despre demersurile pe care le veti face la societatea unde acesta este angajat, eventual ca ar putea ramane si fara loc de munca in urma efectuarii cercetarilor de catre Inspectia Muncii.Poate va intelegeti in final...
Daca nu cadeti la invoiala cu accidentatul,lucrurile pot fi clarificate dupa cum urmeaza:
-accidentatul trebuie sa aiba un certificat medico legal de la medicul legist din care sa reiasa numarul de zile de ingrijiri medicale acordate.Daca nu are acest certificat,plangerea sa nu are valoare.
-Nu are sens sa aratati organelor de urmarire penala faptul ca zona nu a fost semnalizata corespunzator.Acest aspect ar fi trebuit aratat de catre organele de politie in cadrul cercetarii la fata locului.
-Daca nu e xista o plangere penala depusa impotriva dvs.de catre partea vatamata,stati linistit.
Oricum,pentru vatamarea respectiva,mi se pare enorma suma negociata.
Va rog sa ma tineti la curent cu derularea cercetarilor.
Multumesc frumos celor care mi-au dat raspunsuri atat de promte.
Dupa o discutie avuta in urma cu putine minute, am inteles ca pretentiile s-au redus substantial si probabil vom ajunge la o intelegere.
Totusi,mai am cateva intrebari:
In cazul in care dosarul a ajuns deja la parchet (si din cate am inteles a ajuns) si eu ma inteleg cu omul in fata poltistului (eventual si notar?), ce se va intampla mai departe cu doasrul? Va fi inchis de catre procuror sau pot ajunge mai tarziu sa fiu chemat in instanta, chiar daca i-am dat omului ce a vrut ? Faptul ca ii dau bani imi garanteaza lipsa grijilor in viitor?
In acest caz este vorba de savarsirea infractiunii prevazute de art 184 cod penal:
ART. 184 Vătămarea corporală din culpă (1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4. (5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Deci impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Si inca ceva.....in acest caz mi se pare ca este vorba de un accident de munca. Din ceea ce ati scris dumneavoastra nu cred ca angajatorul a raportat acest accident. si este posibil ca sa poarte o parte din vina, respectiv faptul ca nu l-a instruit corespunzator pe acel salariat , ca nu i-a acordat echipament de protectie corespunzator. S-ar putea ca acest caz sa aiba si o alta finalitate...B-)
Accident auto
radu maria
Buna ziua! as dori sa aflu daca in cazul in care intr-un accident auto soldat cu trei victime ,una dintre victime ramane cu o infirmitate permanenta (pierde un ... (vezi toată discuția)