avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de creanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de creanta?

Buna seara/ziua,
Problema se pune in felul urmator: Xulescu isi cumpara casa si teren in anii '60. Demoleaza casa si isi construieste alta in acelasi loc. Toata viata lui a trait in acea casa. In 1991 primeste TP pe terenul respectiv in baza legii 18/1991. Intabuleaza acel teren in CF pe baza acelui TP, la fel si constructia edificata pe baza adeverintei de la primarie.
Lasa testament in favoarea unei persoane care nu ii este ruda, Xulescu neavand mostenitori rezervatari. Dupa decesul lui, mostenitorul se trezeste cu citatie de trimitere in judecata prin care fratele lui Xulescu pretinde ca acea casa de fapt ii apartine, ca el a construit-o impreuna cu parintii. Probabil.
Si acum intrebare: fratele lui X-ulescu are sanse sa obtina drept de proprietate asupra casei sau drept de creanta?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2012
xyz2012, utilizator
Raspuns:
Depinde de probele pe care le aduce in fata instantei.

Daca poate sa dovedeasca faptul ca acea casa a fost construita impreuna cu parintii, atunci este evident faptul ca acea casa + teren ar face parte din masa succesorala de pe urma parintilor.

Cei 2 copii mostenesc in cote egale pe parintii decedati.
ce dovezi ar mai putea sa aduca dupa 50 de ani? Nu intervine prescriptia?
Nu!

Dreptul de proprietate este imprescriptibil!
Si cum poate dovedi fratele faptul ca el impreuna cu parintii au construit casa? Totusi, din actele de dinainte de '89 nu reiese acest lucru., ba din contra Xulescu a cumparat terenul cu o casa.
Succesiunea dupa parinti nu a fost deschisa, desi acestia au murit cu zeci de ani in urma si nu exista nici un certificat de mostenitor.
... cu martori... poate are si inscrisuri: chitante de achizitionare a materialelor de constructie; chitante de plata oamenilor care au muncit la constructia casei... etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa cu un proprietar, terenul de sub ea alt proprietar kitty_magdutza1989 kitty_magdutza1989 In urma unui proces incheiat cu o hotarare definitiva si irevocabila, o casa a fost atribuita unui proprietar, aceasta fiind amplasata si inconjurata de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 de ani xyz2012 xyz2012 Cu ce acte pot dovedii posesia de peste 30 de ani in cazul uzucapiunii? Extrasele din Registrul Agricol de la Primarie, sunt valabile? Si mai ce? Martori? ... (vezi toată discuția)
Am mostenit o casa noua dar fara autorizatie - saga gcrina gcrina Buna ziua. Solicit sfatul specialistilor cu privire la o problema pentru care, desi am consultat mai multi notari, nu am primit un raspuns clar si ... (vezi toată discuția)