Suntem cativa asistenti medicali angajati intr-un spital din Craiova care, de 3 ani de zile avem un salariu cu 20% mai mare dacat al unui debutant. Ex. cazul meu: studii superioare+ 25% vechime=salariul net aprox. 1000 lei.:
In urma promovarii de pe functia de asistent medical st. superioare debutant ,pe functia de as. med. st. sup.am primit o crestere de 20%fata de salariul minim din grila ,788x20%=946lei,in timp ce colegele aveau 1328lei,maximul grilei.(de aici provine diferenta).
Nimeni nu obliga unitatea angajatoare sa dea maxim. din grila cum au ceilalti colegi asistenti medicali . Avem aceleasi responsabilitati dar salariul meu este 1/2 fata de al lor.
« LEGE-CADRU nr. 284 din 2010
privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice :
ART. 26(5) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat
superioare se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele
profesionale individuale, apreciate cu calificativul ,,foarte bine",
cel puţin de două ori în ultimii 3 ani, de către comisia desemnată
prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac
parte sindicatele sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor. »
(6) Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a
evaluării performanţelor profesionale individuale, de către
conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic,
prin acordare de calificative: ,,foarte bine", ,,bine", ,,satisfăcător"
şi ,,nesatisfăcător". Ordonatorii principali de credite stabilesc
criteriile de evaluare a performanţelor profesionale individuale
conform criteriilor prevăzute la art. 5 lit. c) şi pot stabili şi alte
criterii de evaluare în funcţie de specificul domeniului de
activitate. » Se respecta aceasta lege neorganizandu-se evaluari anuale pentru a nu ne mari salariul?." Anul trecut s-a facut o evaluare la care am luat nota maxima 5(pentru care am semnat), iar alte colege mai vechi (care au salariu dublu fata de al meu) au luat 4,5.La personal mi se spune ca acele evaluari nu au legatura cu salariul, ar trebui sa se faca "o evaluare salariala".Exista asa ceva?
Aceasta este :"c) echitate si coerenta, prin crearea de oportunitati egale si remuneratie egala pentru munca de valoare egala, pe baza principiilor si normelor unitare privind stabilirea si acordarea salariului si a celorlalte drepturi de natura salariala ale personalului din sectorul bugetar;"
Intrebarea la care as dori un raspuns este: Daca dam in judecata unitatea angajatoare ce sanse am avea? (am inteles ca nu suntem singurii din tara care patim asa ceva si altii au rezolvat problema in instanta.)
Va multumesc.