avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire depozit bancar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire depozit bancar

Buna ziua,
Problema este urmatoarea.
Titularul face 3 depozite la o banca, in 2 sotul este trecut si el iar in altul nu este nimeni. Asta sa intamplat in 2003.
Titularul a decedat de 8 ani.
Tituarul are 2 copii in viata + sotul, succesiunea nu a fost facuta pana in ziua de astazi.
Nefiind prea mare interes nu sa umblat la depozite, acum banca refuza sa ii furnizere sotului orice informatie despre ele (nici macar pt cele in care este si el trecut) solicitand prezenta titularului.
Ce este de facut in acest caz pt a fi lichidate toate 3 depozitele? Copii sunt dispusi sa renunte sau sa inputerniceasca tatal daca se poate simplifica procedura.
Cel mai recent răspuns: ionut_burtan , utilizator 10:55, 11 Septembrie 2012
Banca a procedat corect. Pt a se furniza informatii persoana care solicita aceste informatii trebuie sa fie imputernicit testamentar, nu simplu imputernicit pe cont alaturi d etitularul decedat.

Imputernicitul obisnuit pe cont are mandat pana la data decesului titularului, ulterior cel care poate obtine informatii si avea acces la cont este impuernicitul testamentar.

Daca nu exista sa ceva pt acele depozite va trebui facuta succseiunea defunctului, mostenitorii care vor sa renunte au posibilitatea declaratiei autentice de renuntare, ramanand ca unicul mostenitor sa poata avea acces la depozite, legitimandu-se in fata bancii cu certificatul de mostenitor al titularului depozitului.
Multumesc mult pt lamuriri,

Mostenitorii care vor renunta pot da acesta declaratie si in alta parte sau trebuie sa fie toti prezenti la acelasi birou notarial ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depozit la o banca, mostenire olga2011 olga2011 un prieten de-al meu are citeva depozite in lei la o banca., ar dori ca dupa decesul lui aceste sume de bani sa nu faca obiectul succesiunii sa-i lase ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Mostenire oli86 oli86 dupa cum am spus in intrebarea alta intrebare, tatal meu decedat in urma cu 3 ani. Acum am aflat ca el a avut un depozit cu o suma considerabila in banca, dar ... (vezi toată discuția)