avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis conducere

Buna seara. Ieri, o prietena , ma intreba cum este posibil ca o persoana ce detine permis de conducere a unui autovehicul nu poate obtine acel permis de la S.R.P.C.I.V.-Bucuresti deoarece nu are Carte de Identitate si are Carte Provizorie de Identitate. Mentionez ca permisul i-a fost sustras in urma cu ceva timp, iar o persoana din acel sistem i-a spus ca nu ii da noul permis din motivul mai susmentionat. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:11, 11 Septembrie 2012
Prietena dvs. trebuia sa declare furtul permisului de conducere in cel mult 48 de ore de la constatare in caz contrar se considera contraventie care se sanctioneaza conform art. 100/1 cu 4-5 pct amenda si sa solicite eliberarea unui permis de conducere.

Oug 195 prevede ca si document de identificare "actul de identitate" si nu in mod expres cartea de identitate. Prin urmare poti prezenta si cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate (ptr cine mai poseda). In schimb nu poti prezenta pasaportul.

In consecinta, persoana respectiva sa solicite DRPCIV sa i se prezinte in legislatie unde se specifica ca trebuie sa prezinte numai cartea de identitate.

In sensul OUG nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, precum și cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate.
Art. 11. -
(1) Actul de identitate este documentul care se eliberează, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, cetățeanului român și care face dovada identității, a domiciliului și, după caz, a reședinței titularului acestuia. Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.
(2) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, precum și cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate.

Seria si nr. CI nu apar pe permisul de conducere, cartea de identitate provizorie identifica persoana prin CNP si domiciliu. In fapt, si cartea de alegator este un act de identitate ptr ca are toate elementele de identificare ale persoanei.

Art. 43. – Titularul permisului de conducere trebuie sa declare pierderea, furtul sau distrugerea acestui document autoritatii emitente, în cel mult 48 de ore de la constatare, si sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.

Art. 44 – (1) Eliberarea unui nou permis de conducere se efectueaza, în conditiile legii, în baza urmatoarelor documente:
a) fisa detinatorului permisului de conducere;
b) originalul si copia actului de identitate;
c) dovada platii contravalorii permisului de conducere si a taxei de eliberare a acestui document;
d) permisul de conducere a carui preschimbare se solicita, în original, daca acesta exista.
e) fisa medicala tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca solicitarea preschimbarii s-a facut dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere.
(2) Pe lânga documentele prevazute la alin.(1) solicitantul trebuie sa prezinte:
a) în cazul schimbarii numelui- documentul care atesta acest lucru, în original si copie;
b) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii- dovada publicarii anuntului prevazut la art.43;

privind art. 44-alin.(2) lit. b, trebuie prezentata dovada inregistrarii furtului la politie, o adresa prin care politia confirma furtul permisului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis neschimbat c_andreea c_andreea Buna ziua, Am o nelamurire. Daca conduc cu permisul neschimbat in urma casatoriei, acesta se poate retine sau se da doar amenda? Ar fi mai ok daca nu as ... (vezi toată discuția)
Carnet de conducere zita-lucia zita-lucia buna ziua, am si eu o probleme mai complexa: cu ocacia unei spargeri a locuintei mele, impreuna cu alte bunuri mi s-a furat si carnetul de conducere si alte ... (vezi toată discuția)
Permis auto spaniol expirat si pierdut in romania marius.cosmin marius.cosmin Buna ziua.Am obtinut permisul in 2001 in romania ,iar in anul 2011 (cand expira) eram in spania la munca. Am preschimbat permisul acolo.Anul trecut am ajuns in ... (vezi toată discuția)