avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis neschimbat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis neschimbat

Buna ziua,
Am o nelamurire. Daca conduc cu permisul neschimbat in urma casatoriei, acesta se poate retine sau se da doar amenda? Ar fi mai ok daca nu as prezenta buletinul, si primesc amenda doar pt acest fapt?
Multumesc,
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: c_andreea , utilizator 20:16, 31 August 2013
Nu ati precizat concret care este interesul dvs sa va atrageti eventuala sanctiune ?
In final inainte ,sau eventual dupa aplicarea sanctiunii,tot veti fi obligata sa schimbati permisul
pai teoretic nu sunteti obligata sa dati si cartea de identitate cand va opreste politistul. cel mai bine ar fi sa vi le rezolvati.... poate plecati prin strainatate si nu se stie...
Nu am niciun interes pt a primi o amenda, nu am schimbat permisul pana acum deoarece a condus doar sotul si oricum expira la anul, speram sa prind anul viitor fara sa fiu nevoita sa conduc. Din pacate a intervenit o situatie si maine sunt nevoita sa conduc in afara localitatii. Vroiam sa stiu care este solutia "mai buna" daca se poate spune asa, sa arat doar permisul sau si buletinul... si care ar fi sanctiunile.
Multumesc.
Puteti conduce linistita.

Daca veti fi sanctionata ptr neindeplinirea obligatiei de a schimba permisul de conducere in termenul prevazut de lege trebuie sa il intrebati pe agentul de politie care este acest termen prevazut de lege deoarece sanctiunea aplicata conform art. 100 alin. (1), pct. 4. din OUG195 nu se poate aplica, articolul 44 din HG 1391 regulam. de aplicare a OUG195 a fost abrogat prin HG 480/2013 si nu a fost inlocuit de un alt articol.

In eventualitatea intocmirii unui proces verbal de contraventie sa precizati la rubrica "Mentiuni"din procesul verbal ca nu exista un termen legal ptr schimbarea permisului ca urmare a schimbarii numelui.

OUG195
Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
4. neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege:-/, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;

HG1391
Art. 43. – Titularul permisului de conducere trebuie sa declare pierderea, furtul sau distrugerea acestui document autoritatii emitente, în cel mult 48 de ore de la constatare, si sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.
Art. 44 – (1) Eliberarea unui nou permis de conducere se efectueaza, în conditiile legii, în baza urmatoarelor documente:
a) fisa detinatorului permisului de conducere;
b) originalul si copia actului de identitate;
c) dovada platii contravalorii permisului de conducere si a taxei de eliberare a acestui document;
d) permisul de conducere a carui preschimbare se solicita, în original, daca acesta exista.
e) fisa medicala tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca solicitarea preschimbarii s-a facut dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere.
(2) Pe lânga documentele prevazute la alin.(1) solicitantul trebuie sa prezinte:
a) în cazul schimbarii numelui- documentul care atesta acest lucru, în original si copie;
b) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii- dovada publicarii anuntului prevazut la art.43;

HG nr. 480/2013 - modificarea si completarea Regulam. de aplicare a Codului Rutier
13. Articolele 42-44 se abroga.

Pe de alta parte, OUG 195 prevede la art. 24 alin. (5^3) ca prin ordin MAI se vor stabili conditiile eliberarii permiselor in cazul pierderii, deteriorarii, schimbarii numelui, respectiv Ordinul MAI 123/2013.

Art. 24. -
(5^1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
(5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.
(5^3) În cazurile prevăzute la alin. (5^1) şi (5^2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ordinul MAI nr. 123/2013 prevede conditiile in care se elibereaza un duplicat in cazul schimbarii numelui dar nu prevede termenul in care se poate solicita eliberarea duplicatului, astfel ca nu exista temei legal ptr aplicarea sanctiunii.

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
cyan, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns. Am studiat aceste acte normative, asa pare a fi. Mi-am notat si iau fituica cu mine pt orice eventualitate. Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari in domeniul rutier ioanlada ioanlada daca î-mi expira permisul in 2017 si îl pierd in 2016 mi se elibereaza altul fara a se cere examinari medicale . dar pe ce perioada 1an sau 10 ani? (vezi toată discuția)
Schimbare nume permis auto ContSters367342 ContSters367342 As vrea sa îmi schimb si eu permisul pe numele după căsătorie, aveti idee ce acte am nevoie si mai important e vreo problema daca numele l-am schimbat acum ... (vezi toată discuția)
Permis conducere ContSters269846 ContSters269846 la casatorie trebiue sa-mi schimb si permisul dat fiind ca am schimbat numele...multumesc (vezi toată discuția)