Puteti conduce linistita.
Daca veti fi sanctionata ptr neindeplinirea obligatiei de a schimba permisul de conducere in termenul prevazut de lege trebuie sa il intrebati pe agentul de politie care este acest termen prevazut de lege deoarece
sanctiunea aplicata conform art. 100 alin. (1), pct. 4. din OUG195
nu se poate aplica, articolul 44 din HG 1391 regulam. de aplicare a OUG195 a fost abrogat prin HG 480/2013 si nu a fost inlocuit de un alt articol.
In eventualitatea intocmirii unui proces verbal de contraventie sa precizati la rubrica "Mentiuni"din procesul verbal ca nu exista un termen legal ptr schimbarea permisului ca urmare a schimbarii numelui.
OUG195
Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
4. neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente,
în termenul prevăzut de lege:-/, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau
nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi
conţinutului celor în vigoare;
HG1391
Art. 43. – Titularul permisului de conducere trebuie sa declare pierderea, furtul sau distrugerea acestui document autoritatii emitente, în cel mult 48 de ore de la constatare, si sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.
Art. 44 – (1) Eliberarea unui nou permis de conducere se efectueaza, în conditiile legii, în baza urmatoarelor documente:
a) fisa detinatorului permisului de conducere;
b) originalul si copia actului de identitate;
c) dovada platii contravalorii permisului de conducere si a taxei de eliberare a acestui document;
d) permisul de conducere a carui preschimbare se solicita, în original, daca acesta exista.
e) fisa medicala tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca solicitarea preschimbarii s-a facut dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere.
(2) Pe lânga documentele prevazute la alin.(1) solicitantul trebuie sa prezinte:
a) în cazul schimbarii numelui- documentul care atesta acest lucru, în original si copie;
b) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii- dovada publicarii anuntului prevazut la art.43;
HG nr. 480/2013 - modificarea si completarea Regulam. de aplicare a Codului Rutier
13. Articolele 42-44 se abroga.
Pe de alta parte, OUG 195 prevede la art. 24 alin. (5^3) ca prin ordin MAI se vor stabili conditiile eliberarii permiselor in cazul pierderii, deteriorarii, schimbarii numelui, respectiv Ordinul MAI 123/2013.
Art. 24. -
(5^1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
(5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.
(5^3) În cazurile prevăzute la alin. (5^1) şi (5^2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ordinul MAI nr. 123/2013 prevede conditiile in care se elibereaza un duplicat in cazul schimbarii numelui
dar nu prevede termenul in care se poate solicita eliberarea duplicatului, astfel ca
nu exista temei legal ptr aplicarea sanctiunii.
www.avocatnet.ro/content/art...