avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... precizare de actiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

precizare de actiune

In ce consta o precizare de actiune ? cum se intocmeste, si ce anume tb sa contina ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:21, 12 Septembrie 2012
O precizare a actiunii este o precizare asa cum este si denumita. Fie dvs resimtiti nevoia precizarii cererii, fie instanta pune in vedere uneia dintre parti sa faca o precizare la actiune. Ea trebuie depusa in termenul dispus de catre instanta si motivata in fapt si drept.

Atentie ca prin aceasta precizare nu poate fi modificat cadrul procesual deja stabilit.
O precizare la actiune inseamna o explicatie a intregii sau numai a unei parti din actiune. Ca idee ... "Subsemnatul ...., reclamant/parat in dosarul nr. .... , formulez urm[toarele precizari ....".
In general instanta solicita precizari la actiune cand nu a inteles ceea ce ai cerut iar daca nu intuiesti cam ce anume nu a inteles instanta cere ajutorul unui avocat.
Stimat forumist,

Pentru a înțelege mai bine precizarea, trebuie să aveți în vedere și dispozițiile art. 132 Cod de procedură civilă - care arată și ce nu este socotit, legal, precizare:

alin 1, care arată ce ce este o precizare -
La prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii precum si pentru a propune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii.

alin 2, care arată ce nu reprezintă o precizare -
Cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita. Reclamantul va putea cere un termen pentru a depune intampinare la cererea reconventionala si a propune dovezile in aparare.


Astfel, în sensul obișnuit al definiției, precizarea este o modficare, o reformulare, câteodată a cererii.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare actiune dare in judecata sonia54 sonia54 Am dat in judecata societatea pentru anularea deciziei de concediere. In cererea de dare in judecata am cerut mai multe lucruri si acum as dori sa modific, ... (vezi toată discuția)
Schimbare cerere program vizitare minor, in timpul procesului singurbn singurbn Buna ziua! Sunt la al treilea termen in procesul de program vizitare minor, si doresc sa schimb cererea initiala, in sensul de a cere un program de vizita mai ... (vezi toată discuția)
Precizare actiune credite credite Am depus o cerere in instanta. Din analiza am constatat ca documentele, respectiv un contract, depus ca proba in instanta este incheiat cu cine nu trebuia. Pot ... (vezi toată discuția)