avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului

Ma numesc Geta si sunt angajata la o firma din Tulcea , cu carte de munca , din data 23 Septembrie 2011 iar in luna Noiembrie am ramas insarcinata.
Concediul prenatal l-am luat de pe 1 Iunie 2012 si am nascut pe data de 3August 2012.
Concediul de lauzie mi se va termina pe 4 Octombrie 2012.
Veniturile realizate (salarii nete ) in aceste luni au fost :
-August anul 2012 (luna nasterii copilului ) indemnizatie concediul medical 710 RON ;
-Iulie anul 2012 (luna anterioara lunii nasterii copilului ) indemnizatie concediul medical 746 RON ;
-Iunie luna anul 2012 (luna a 2-a anterioara lunii nasterii copilului ) indemnizatie concediul medical 708 RON ;
-Mai luna anul 2012 (luna a 3-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net +idemniz.CM 717 RON ;
-Aprilie luna anul 2012 (luna a 4-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 724RON ;
-Martie luna anul 2012 (luna a 5-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 709 RON ;
-Februarie luna anul 2012 (luna a 6-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 842 RON ;
-Ianuarie luna anul 2012 (luna a 7-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 604 RON ;
-Decembrie luna anul 2011 (luna a 8-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 832 RON ;
-Noiembrie luna anul 2011 (luna a 9-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 947 RON ;
-Octombrie luna anul 2011 (luna a 10-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 567 RON ;
-Septembrie luna anul 2011 (luna a 10-a anterioara lunii nasterii copilului ) salariu net 163 RON ;
Intrebarea mea este daca am dreptul sa intru in concediul pentru cresterea copilului ?
Conform OUG 111/2010 eu consider ca am dreptul , dar ,cand am fost sa depun dosarul mi s-a spus ca nu am acest drept pentru ca nu am 12 luni lucrate anterior nasterii copilului.
A 2 a intrebare este cand se depune dosarul pentru indemnizatia lunara pentru cresterea copilului ? deoarece eu am citit ca nu trebuie sa se depaseasca 60 de zile de la nasterea copilului iar mie mi s-a spus ca nu pot sa-mi elibereze acea adeverinta de la munca decat dupa ce ies din perioada de lauzie adica dupa 4 Octombrie

Va astept raspunsul cu mare interes si va multumesc anticipat .

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:06, 12 Septembrie 2012
1. - Deoarece ati nascut in august 2012 perioada luata in calcul pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este perioada septembrie 2011 - august 2012.
- Dvs. aveti venituri din salarii in toate aceste 12 luni, chiar daca unele din luni sunt fractionate.

2. Iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Din datele prezentate de dvs. reiese ca in septembrie 2011 ati avut 8 zile venituri iar in august 2012 ati avut 2 zile venituri deci va incadrati in art.4(3) din OUG 111/2010.

4. Pentru a doua intrebare va redau tot din OUG 111/2010:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

5. - Mergeti inapoi la Primarie si solicitati baza legala a refuzului de a primi dosarul dvs.
- Daca refuza faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

6. Angajatorul va elibereaza adeverinta dupa ce terminati concediul pentru cresterea copilului deoarece aceasta perioada trebuie trecuta in adeverinta cu indemnizatia aferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului Rentzu Rentzu Buna ziua, daca sotia are contract de munca incepand cu 07 Martie 2011 ,a ramas insarcinata si ar trebui sa nasca in 10 Februarie 2012 (dupa spusele medicului ... (vezi toată discuția)
Ccc corina29 corina29 BUNA ZIUA, As dori sa ma lamuriti si pe mine daca pot beneficia de CCC in varsta de pana la 2 ani daca m-am angajat pe19oct.2012 si urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? alina31 alina31 Eu am lucrat din septembrie 2010 pana in septembrie 2011 ca invatatoare. din 13 septembrie 2011 pana pe 13 martie 2012 am avut somaj . La sfarsitul lui martie ... (vezi toată discuția)