avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

As vrea sa stiu cand pot iesi la pensie .Am varsta de 56 de ani si 39 de ani de munca si 25 de ani si 3 luni in grupa a 2 a .va rog sa mi spuneti de ce este necesar sa pot iesi la pensie

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:55, 13 Septembrie 2012
1. Pentru un barbat de varsta dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar styagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 25 de ani lucrati in gr.a II-a d munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 5ani si 6 luni (65/0 - 5/6 = 59/6);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 3 luni 39/0 + 6/3 = 45/3).

3. Asadar puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 59 de ani si 6 luni.

4. Incepand cu data la care impliniti varsta de 59 de ani si 6 luni va prezentati la Casa de Pensii cu urmatoarele documente:

- carnet de muncă, în original si copie;
- livret militar, în copie;
- buletin/carte de identitate, în copie;
- certificat de nastere si/sau certificate de căsătorie, în copie;
- diploma de studii si foaia matricolă, în copii, sau adeverintă de certificare a perioadelor
de studii învătământ superior;
- adeverintă privind sporurile la salariu:
- adeverintă privind grupa superioară/conditii de muncă (daca nu sunt inregistrate in carnetul de munca);
- alte acte pentru dovedirea perioadelor de activitate si a veniturilor realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
Cand pot solicita pensie? Daniel1900 Daniel1900 Am 31 de ani de munca din care 24 grupa a-2! La cati ani as putea sa ies la pensie! Va multumesc! (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare matachestefan matachestefan Buna seara! Ma numesc Matache Stefan ,am 58 de ani si 6 luni.Am lucrat 41 de ani dintre care 27 de ani si 4 luni in grupa a II-A (100%).As dori sa stiu cand ... (vezi toată discuția)