avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Vanzare apartament cumparat cu credit ipotecar in 2008 ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Vanzare apartament cumparat cu credit ipotecar in 2008 inainte de xecutare silita

Buna ziua.

Datele sunt urmatoarele:
- apartament cumparat cu credit ipotecar in 2008;
- debitorul nu mai poate plati rata la credit.

Intrebari:
- ce sanse sunt sa vanda apartamentul unui tert si care sunt conditiile in care poate face vanzarea?
- care sunt etapele?
- care sunt conditiile in care banca ar accepta un compromis - acela de a nu se ajunge la executare silita, caz in care ar pierde atat banca, cat si debitorul?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Monica , utilizator 19:15, 14 Septembrie 2012
Vanzarea se poate face cu acordul bancii. Astfel ca din pretul cu care se va achita pretul pe apartament, vanzatorul se obliga in act sa transfere bancii valoare ramasa de achitat din credit plus taxele si comisioanele aferente la zi, iar aceasta va da dupa primirea in cont a acestor sume declaratie de radiere a ipotecii. In general aceste acte de vanzare se fac prin transfer bancar si de obicei cu conturi ale vanzatorului la banca respectiva pentru ca transferul catre banca a restului de credit ipotecar sa se faca in aceeasi zi.
Asta am inteles. Mai intreb daca in cazul in care acel rest de achitat din creditul ipotecar, rezultat dintre valoarea de vanzare si valoarea creditului, nu poate fi achitat, atunci nu se poate ajunge la intelegere cu banca in asa fel incat restul sumei sa ramana sub forma de credit?
De exemplu, la un credit de 45.000 Euro, apartamentul se vinde la valoarea de piata de 35.000 de Euro. Diferenta de 10.000 Euro, ii putem negocia cu banca sa ramana sub forma de credit?
Mi se pare o solutie buna atat pentru banca, cat si pentru debitor, deoarece in cazul unei executari silite, apartamentul de vinde cu o valoare mult mai mica, suma recuperata este mai mica, atat pentru banca, cat si pentru debitor.

Deci, intrebarea mea este daca se poate vinde apartamentul la o valoare mai mica decat cea a creditului, iar suma ramasa sa fie renegociata cu banca?

Multumesc.
Din pacate nu se poate. Nicio banca nu va accepta sa vanda o garantie sub valoarea creditului, de fapt nimeni nu-si va asuma sa aprtobe o astfel de vanzare. Solutia ar fi sa luati un nou credit pt diferenta, sa achitati in intregime creditul ipotecar si sa ramaneti cu celalalt.

Multumesc. Oricum se va vinde sub valoarea creditului pentru ca preturile apartamentelor au scazut la jumatate, cel putin in orasul unde locuiesc.
Poate imi scapa ceva, insa am obtinut credit de 43.000 Euro pe un apartament evaluat la 60.000 in 2008 cu acceptul bancii, iar acum valoarea de piata a acestui apartament este de 30 - 35.000 Euro.
Unde este logica si care este castigul bancii daca recurge la executare silita?
Logica dvs este excelenta, nu gresiti.

Doar ca exista reglementari BNR care nu dau voie bancilor sa aiba credite negarantate sau subgarantate. De aceea nu va vor putea aproba o astfel de vanzare. Dar incercati, poate ma insel eu.

Alte discuții în legătură

Exectare silita bunuri pj+pf Nutulica26 Nutulica26 Buna , familia mea detine in proprietate o casa plus un teren pe care au construit o constructie cu destinatie atelier de productie industriala . Valoarea de ... (vezi toată discuția)
Evaluare incorecta in procesul de executare silita imobiliara znicolae9 znicolae9 Apartamentul meu a fost scos la licitatie ptr un credit de nevoi personale neachitat,in valoare de circa 5000 euro.[b]Precizez ca banca care m-a executat silit ... (vezi toată discuția)
Prescriere ContSters189032 ContSters189032 buna ziua ! detin un credit bancar ipotecar la BCR din anul 2007 impreuna cu fosta sotie. In luna iulie 2007 am contractat un credit ipotecar cu fosta sotie in ... (vezi toată discuția)