avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere

buna ziua ! detin un credit bancar ipotecar la BCR din anul 2007 impreuna cu fosta sotie. In luna iulie 2007 am contractat un credit ipotecar cu fosta sotie in valoare de 44.0000 euro . In luna martie 2009am divortat de fosta sotie ,ea fiind coplatitor la imprumutul respectiv. Rata la acest credit nu am mai platito din luna Februarie 2009 pana in prezent. Am fost preluat de o societate de recuperare din Buzau ,,suport colect,, care m-au obligat sa semnez un act aditional prin care ma obligam sa achit 500euro lunar timp de 11 luni si in a 12-a luna sa platesc diferenta ramas ptr a stinge soldul ,,creditul,,. Nu am semnat aceast act aditional ,deci nu am raspuns pozitiv cerintei lor siprin urmare nu ammai fost contactat din vara lui 2010 de respectiva societate. Am considerat ca trebuie sa predau garantia bancii,care este ipoteca de rang I asupra imobilului cumparat cu imprumutul respectiv. Acestia au invocat criza financiara in care ne zbatem in prezent ,spunand ca pretul apartamentului a scazut si nu se mai poate vinde la pretul convenabil pentru a acoperi soldul. Banca mi-a evaluat apartamentul la data contractarii la suma de 62.000 euro,si cred ca exista si o asigurare facuta de banca pentru creditul respectiv. va rog dati-mi o idee ,cum crede-ti ca se va finaliza acest caz. va multumesc si daca este nevoie pot oferi si alte detalii ptr intelegerea lui ,in vederea obtinerii unui raspuns .
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:08, 26 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Sunt din ce in ce mai multe persoane in situatia dvs. , din pacate , in ultima vreme ...
Societatea respectiva va incepe (poate a inceput deja) procedurile de executare silita , activand in primul rand ipoteca , procedandu-se la vanzarea imobilului , iar daca valoarea acestuia nu acopera valoarea debitelor+penalitati_ cheltuieli executare , se va proceda in continuare la executare silita , in limita sumelor ramase de achitat . In acest sens vor putea fi urmarite veniturile dvs./ bunurile proprietatea dvs. , precum si veniturile si bunurile co-debitorilor , eventual girantilor ...
Trebuie stiut faptul ca valoarea imobilelor a scazut destul de mult in ultima vreme si , mai mult de atat , valoarea de vanzare a imobilelor in cadrul licitatiilor efectuate in acest sens este, de regula, sub valoarea de piata a imobilelor ... asa ca mare atentie la decizia pe care o veti lua .....
In ceea ce priveste asigurarea sunt convins ca aceasta nu acopera situatia de fata ....
giranti nu am avut pe acest credit ipotecar, coplatitorul care este fosta sotie este stabilita in Finlanda are ajutor social Kella . am discutat cu d-na consul din Helsinki si ma va ajuta legal ptr o eventuala recuperare a unei datorii. Pe mine ma intereseaza acest apartament, ultima rata achitata a fost la data de 13.02.2009 . data scadenta este 25 a fiecarei luni . sa inteleg ca la 25.02.2012 se poate prescrie datoria ?
catalingheorghe2511 a scris:

buna ziua ! detin un credit bancar ipotecar la........... din anul 2007 impreuna cu fosta sotie. In luna iulie 2007 am contractat un credit ipotecar cu fosta sotie in valoare de 44.0000 euro . In luna martie 2009am divortat de fosta sotie ,ea fiind coplatitor la imprumutul respectiv. Rata la acest credit nu am mai platito din luna Februarie 2009 pana in prezent. Am fost preluat de o societate de recuperare din Buzau ....................... care m-au obligat sa semnez un act aditional prin care ma obligam sa achit 500euro lunar timp de 11 luni si in a 12-a luna sa platesc diferenta ramas ptr a stinge soldul ,,creditul,,. Nu am semnat aceast act aditional ,deci nu am raspuns pozitiv cerintei lor siprin urmare nu ammai fost contactat din vara lui 2010 de respectiva societate. Am considerat ca trebuie sa predau garantia bancii,care este ipoteca de rang I asupra imobilului cumparat cu imprumutul respectiv. Acestia au invocat criza financiara in care ne zbatem in prezent ,spunand ca pretul apartamentului a scazut si nu se mai poate vinde la pretul convenabil pentru a acoperi soldul. Banca mi-a evaluat apartamentul la data contractarii la suma de 62.000 euro,si cred ca exista si o asigurare facuta de banca pentru creditul respectiv. va rog dati-mi o idee ,cum crede-ti ca se va finaliza acest caz. va multumesc si daca este nevoie pot oferi si alte detalii ptr intelegerea lui ,in vederea obtinerii unui raspuns .


Va rog frumos sa stergeti denumirea societatilor implicate in discutie deoarece, in acest forum, discutam ideea si nu persoana fizica/juridica.

Pe fondul problemei dvs., este dificil sa facem "estimari"...pentru ca, din anul 2007 si pana in prezent, posibil sa nu fi fost inceputa nici o executare silita in sensul legii si prin urmare, exista posibilitatea ca pentru o parte/tot debitul sa fie prescris dreptul creditorului de a solicita executarea silita.

Exista o ipoteca-garantie si exista posibilitatea sa inceapa o executare silita iar daca creditorul nu-si va recupera intreaga creanta din vanzarea la licitatie a imobilului, posibil sa puna si poprire pe salariile debitorului/coplatitorului, insa...detaliile conteaza foarte mult astfel ca, sfatul concret (studierea in amanunt a actelor/inscrisurilor) va poate indruma spre o solutie cat mai favorabila dvs., sper!

S-a vehiculat ca mod de aparare intr-un astfel de litigiu/proces, invocarea retractului litigios insa...puteti teoretic, invoca acest lucru, doar daca veti reusi sa dovediti faptul ca, contractul de credit este un contract de natura civila si nu comerciala...ceea ce nu cred ca este atat de simplu insa...daca se va constata, teoretic, de catre instanta, ca aveti calitatea de consumator-persoana fizica, si ca acel contract de credit este unul civil si nu comercial, probabil ca, vi s-ar putea aplica retractul litigios.Mai exista si varianta solicitarii nulitatii contractului de cesiune, etc.

Ce inseamna si ce anume implicatii exista cu privire la retractul litigios, gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lesire girant coplatitor din contractul de credit, dupa divort TOS55555 TOS55555 Dupa divort,partaj,fostul sot ramane cu casa pt care exista credit ipotecar si la care sunt eu sunt girant,iar mama coplatitor.El nu vrea sa modifice ... (vezi toată discuția)
Executare silita doina spanu doina spanu daca fiul meu este executat silit, are ipotecat apartamentul si eu sunt coplatitor, banca poate sa ma execute si pe mine silit ? (vezi toată discuția)
Poprire pensie proprietar imobil ipotecat alonia14 alonia14 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : se contracteaza un credit care este garantat cu apartamentul proprietatea socrilor. Creditul se achita in ... (vezi toată discuția)