avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna ziua.
As dori un sfat legat de iesirea din indiviziune a 2 mostenitori legali. In fapt este vorba de 2 frati care, in urma decesului unicului parinte supravietuitor, au mostenit legal o casa si terenuri agricole in suprafata de 4 ha. In termenul de 6 luni au acceptat si au dezbatut mostenirea la notar, fiecaruia revenindu-i 50% cota parte indiviza din masa succesorala. Care sunt actele juridice prin care unul dintre frati poate deveni unic proprietar al casei si al terenurilor, in cazul in care partile se inteleg asupra contravalorii bunurilor? Care este cel mai simplu si mai putin costisitor act? Dar cel mai sigur, adica cel care nu poate fi revocat sau atacat in justitie ulterior de catre eventuali mostenitori ai celui care cedeaza partea sa, sub o forma sau alta? Mentionez ca niciunul dintre bunurile mostenite nu este intabulat.
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 22:07, 17 Septembrie 2012
Ca sa faceti orice iesire din indiviziune, adica partaj, va trebuie cadastru si intabulare, caci NCC confera partajului caracter constitutiv . Partajul se face pe cale amiabila la notar , fie unul din mostenitori ramane cu intreaga masa de bunuri platind o sulta celuilalt , fie se impart bunurile. Daca mostenitorii nu se inteleg se apeleaza la instanta.
Contractul de vanzare cumparare este cel mai sigur.
Vanzarea presupune o cota ideala din bunuri si se plateste si impozit, pe cand partajul ceea ce urmeaza firesc unei mosteniri este si scutit de impozit.
Aveti dreptate partajul este mult mai ieftin si la fel de sigur
Pentru ca ati intrebat care ar fi cea mai putin costisitoare cale, atunci ar fi recomandat sa mergeti pe calea instantei + mediere.

Am explicat detaliat avantajele pe urmatorul link:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune fara intabulare si fara instanta? mandrut mandrut In urma decesului tatalui meu, cei trei copii, mostenim in urma succesiunii, fiecare o cota parte de 1/3 dintr-un imobil cu trei camere si doua terenuri ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta? jon53 jon53 Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ... (vezi toată discuția)
Parcelare Popica74zek Popica74zek Bună.Mama are un titlu de proprietate comun cu cumnata ei. Pământurile din titlul respectiv provin din partea socrii lor pentru că și tata și fratele ... (vezi toată discuția)