Buna ziua.
As dori un sfat legat de iesirea din indiviziune a 2 mostenitori legali. In fapt este vorba de 2 frati care, in urma decesului unicului parinte supravietuitor, au mostenit legal o casa si terenuri agricole in suprafata de 4 ha. In termenul de 6 luni au acceptat si au dezbatut mostenirea la notar, fiecaruia revenindu-i 50% cota parte indiviza din masa succesorala. Care sunt actele juridice prin care unul dintre frati poate deveni unic proprietar al casei si al terenurilor, in cazul in care partile se inteleg asupra contravalorii bunurilor? Care este cel mai simplu si mai putin costisitor act? Dar cel mai sigur, adica cel care nu poate fi revocat sau atacat in justitie ulterior de catre eventuali mostenitori ai celui care cedeaza partea sa, sub o forma sau alta? Mentionez ca niciunul dintre bunurile mostenite nu este intabulat.
Ca sa faceti orice iesire din indiviziune, adica partaj, va trebuie cadastru si intabulare, caci NCC confera partajului caracter constitutiv . Partajul se face pe cale amiabila la notar , fie unul din mostenitori ramane cu intreaga masa de bunuri platind o sulta celuilalt , fie se impart bunurile. Daca mostenitorii nu se inteleg se apeleaza la instanta.
Vanzarea presupune o cota ideala din bunuri si se plateste si impozit, pe cand partajul ceea ce urmeaza firesc unei mosteniri este si scutit de impozit.
Parcelare
Popica74zek
Bună.Mama are un titlu de proprietate comun cu cumnata ei. Pământurile din titlul respectiv provin din partea socrii lor pentru că și tata și fratele ... (vezi toată discuția)