avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Buna ziua.
As dori un sfat legat de iesirea din indiviziune a 2 mostenitori legali. In fapt este vorba de 2 frati care, in urma decesului unicului parinte supravietuitor, au mostenit legal o casa si terenuri agricole in suprafata de 4 ha. In termenul de 6 luni au acceptat si au dezbatut mostenirea la notar, fiecaruia revenindu-i 50% cota parte indiviza din masa succesorala. Care sunt actele juridice prin care unul dintre frati poate deveni unic proprietar al casei si al terenurilor, in cazul in care partile se inteleg asupra contravalorii bunurilor? Care este cel mai simplu si mai putin costisitor act? Dar cel mai sigur, adica cel care nu poate fi revocat sau atacat in justitie ulterior de catre eventuali mostenitori ai celui care cedeaza partea sa, sub o forma sau alta? Mentionez ca niciunul dintre bunurile mostenite nu este intabulat.
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 22:07, 17 Septembrie 2012
buna ziua!
cu scuzele de rigoare pentru intarziere, va multumesc pentru solicitudine.

in legatura cu medierea, daca se urmeaza aceasta cale si partile incheie un acord de mediere in urma caruia bunurile intra in proprietatea exclusiva a unuia dintre frati, iar cel de-al doilea primeste o suma de bani (sulta) in schimbul cotei parte din mostenire la care renunta, mai este necesara intabularea? acordul de mediere trebuie autentificat obligatoriu de catre notar? care sunt riscurile pe care le presupune neautentificarea acordului de mediere? in cazul acordului de mediere se achita taxa de timbru?
cu deosebita stima,
dan c.
Stimate domn medierea este pentru instanta atunci cand partile nu se inteleg ca de aia se numeste mediere.....daca va intelegeti mergeti direct la notar! Acordul de mediere nu se autentifica si nu se merge cu el la notar! La notar faceti iesirea din indiviziune sau partajul pe cale amiabila deci partile se inteleg si convin asupra partajului! Indifferent la ce doriti sa apelati trebuie cadastru si intabulare.
Deci , medierea se face numai daca nu va intelegeti ......atunci apelati la mediator adica inainte sa ajungeti in fata judecatorului....daca apelati la notar n aveti nevoie de mediator.....
va multumesc pentru precizari!
cu stima,
dan c.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune fara intabulare si fara instanta? mandrut mandrut In urma decesului tatalui meu, cei trei copii, mostenim in urma succesiunii, fiecare o cota parte de 1/3 dintr-un imobil cu trei camere si doua terenuri ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta? jon53 jon53 Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ... (vezi toată discuția)
Parcelare Popica74zek Popica74zek Bună.Mama are un titlu de proprietate comun cu cumnata ei. Pământurile din titlul respectiv provin din partea socrii lor pentru că și tata și fratele ... (vezi toată discuția)