Am un PFA care realizeaza servicii de consultanta. Emit lunar o factura in USD, iar luna aceasta cred ca ma cam apropii de plafonul de 100000 EUR ceea ce ma obliga sa trec de la impozitarea pe baza de norma de venit la impozitarea in sistem real.
Intrebarea mea este cum sa transform dolarii in euro? Transform suma in lei in euro? Ce curs trebuie sa folosesc?
In primul rand,conform art 49 pct(8)din Codul fiscal aveati obligatia sa completati Registrul-jurnal de incasari si plati la partea de incasari,cu sumele incasate in USD transformate in lei la data incasarii acestora.Conform pct.(9) al aceluiasi articol,contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit,care au inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100000 de euro,incepand cu anul urmator determina venitul net in sistem real.Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100000 de euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR,la sfarsitul anului fiscal.
,
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.