BUNA ,ma numesc Fagaras Nicoleta si sunt venita cu fetita mea de 1 anisor.si sotul meu.. din Germania ,fetita este nascuta acolo si are certificat de nastere nemtesc.Noi am venit in tara pe baza unui certificat de nastere international care este valabil numai la intrare in tara,la vama ni-sa spus ca trebe sa-i facem pasaport fetitei pt ca nu putem iesi cu ea din tara.Am fost la primarie unde se fac certificatele de nastere si transcrierea lor sa depunem actele,am complectat 2 formulare si am dat copiile necesare lor...dupa care ni sa spus ca doar transcrierea certificatului dureaza o luna jumate pana in doua iar noi nu putem sta atat in tara pt ca ne pierdem serviciul acolo in Germania si tot ce am realizat acolo ..fetita mea are si programare la doctor acolo pt o operatie si nu putem efectiv sa stam atat de mult.AM intrebat pe doamna de acolo de la transcrieri de la Primaria Sibiu de ce dureaza atat de mult si ne-a spus ca sunt multe cereri si am mai intrebat-o daca exista alta modalitate sau ceva la urgenta si nu exista...si ne-a mai spus si cu nesimtire,, ca nu stiu de ce mai veniti in tara,,..Noi nu putem sa facem pasaportul la fetita fara certificatul de nastere care dureaza mai multe decat un pasaport.Va rog din suflet sa-mi spuneti ce putem face ca sa putem pleca mai repede pt ca suntem disperati..Iar pe deasupra doamna de la chiseu ne-a vorbit si obraznic ca asa e la noi in TARA.ASTEPT RASPUNS URGENT:VA MULTUMESC.
Legal, transcrierea se face in cel mult 60 de zile....
Potrivit art.41 alin.(5) din Legea nr. 119/1996 : (5) Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere.
Personal vad doua solutii:
1. Mergeti in audienta si va rugati de ei sa le faca mai repede ca e o urgenta.
2. Mergeti la un avocat sa va faca ordonanta presedintiala in instanta sa dea in judecata Serviciul pentru a va elibera mai repede certificatul, fiind vorba de o urgenta...
E discutabila a doua varianta sub aspectul admisibilitatii, dar poate cine stie....
trebuia sa plecam pe 5.09.2012 si sotul a plecat singur sa rezolve problemele de acolo sa vada de servicii si de locuinta si sa incerce sa reprogrameze operatia la fetita .... si eu cu fetita am ramas in sibiu sa asteptam dupa acte.
Faza este ca o cunostinta de a noastra a fost tot asa ca si noi plecata si tot cu copil nou nascut dar nu din sibiu ,din cisnadie si pe ea a rezolvato in 2 saptamani dar la noi insista ca trebuie sa asteptam dupa certificatul de nastere aproape 2 luni ce nu este normal , vineri am sunat la starea civila din sibiu si mia fost spus ca Joi au trimis actele la Bucuresti si mia reamintit ca mia spus ca dureaza 2 luni
Art . 17 din Legea nr. 119/1996
"Daca nasterea s-a produs in strainatate si intocmirea actului nu a fost facuta la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei ori la autoritatea locala din strainatate, intocmirea actului de nastere se face in tara, la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza se afla domiciliul parintilor, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor verifica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, daca nasterea nu a fost inregistrata in strainatate."
Art. 18 din Legea nr. 119/1996
(1) Cand declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, intocmirea actului se face in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, care trebuie sa contina toate datele necesare intocmirii actului de nastere.
(2) Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala are domiciliul persoana interesata sau unde are sediul serviciul de protectie speciala a copilului. Cererea se solutioneaza potrivit dispozitiilor privind procedura necontencioasa din Codul de procedura civila. In vederea solutionarii, instanta solicita serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor in a carei raza administrativ-teritoriala are domiciliul persoana interesata sau se afla sediul serviciului de protectie speciala a copilului verificari pentru stabilirea identitatii, precum si avizul medicului legist cu privire la varsta si sexul persoanei al carei act de nastere se cere a fi intocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, iar declaratia de nastere se face in tara.