avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... recunoastere act de stare civila strain in Romania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

recunoastere act de stare civila strain in Romania

Buna ziua!
Am o "adeverinta" - "extras din registrul de inregistrare a populatiei" eliberata de autoritatile din Izrael, care atesta schimbarea prenumelui din "ERIKA" in "ERICA". In certificatul de nastere roman apare "ERICA".
Doresc sa fac recunoasterea acestui act in Romania si inscrierea mentiunii pe certificatul de nastere cu privire la modificarea prenumelui.
Din cate stiu se poate face pe cale administrativa, dar cum?
Nu stiu ce reglementari legale avem in acest sens ( ca banuiesc ca nu se aplica recunoasterea hotararilor straine, cu procedura judecatoreasca regl. de lg.105/1992 ).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:48, 10 Aprilie 2012
N-as putea spune care e procedura concreta a modificarii actelor de stare civila, insa esential este sa aveti si apostila pe adeverinta aia!
Asta pentru inceput...
Actele de stare civilã ale cetãtenilor români întocmite în strãinãtate, la autoritãtile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, în registrele de stare civilã române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în tarã sau de la primirea din strãinãtate a certificatului ori extrasului de stare civilã.

TRANSCRIEREA certificatelor ori extraselor de stare civilã procurate din strãinãtate, pentru cetãtenii români, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop în care, prin verificãri, se stabileste dacã titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este (a fost) cetãtean român si nu mai existã un alt act transcris sau reconstituit .
Cererea de transcriere se adreseazã primariei localitãtii pe raza cãreia are domiciliul titularul documentului (în cazul certificatelor de deces, cererea se adreseazã primãriei pe raza cãreia are domiciliul solicitantul), însotitã de certificatul ori de extrasul original, o xerocopie legalizatã a acestora si de traducerea în limba românã, autentificate de notariat.
Multuesc mult de raspuns!
Actul trebuie apostilat sau supralegalizat- dupa caz (din cate stiu eu)
dorians a scris:

Actul trebuie apostilat sau supralegalizat- dupa caz (din cate stiu eu)


Apostila este o supralegalizare...

Alte discuții în legătură

Dobandirea cetateniei natali2500 natali2500 Buna! Care este usmatorul pas dupa depunerea juramantului de Credinta?Cred ca transcrierea actelor? Cedocumente trebuie sa depun pentru transcrierea ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de stare civila intocmite in strainatate si intocmirea/transcrierea lor Sergiu Alexandru Sergiu Alexandru Certificatul de deces al unui cetatean roman decedat in stat membru al Conventiei de la Haga (Germania) se comunica de catre autoritatile Germaniei ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)