avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... recunoastere act de stare civila strain in Romania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

recunoastere act de stare civila strain in Romania

Buna ziua!
Am o "adeverinta" - "extras din registrul de inregistrare a populatiei" eliberata de autoritatile din Izrael, care atesta schimbarea prenumelui din "ERIKA" in "ERICA". In certificatul de nastere roman apare "ERICA".
Doresc sa fac recunoasterea acestui act in Romania si inscrierea mentiunii pe certificatul de nastere cu privire la modificarea prenumelui.
Din cate stiu se poate face pe cale administrativa, dar cum?
Nu stiu ce reglementari legale avem in acest sens ( ca banuiesc ca nu se aplica recunoasterea hotararilor straine, cu procedura judecatoreasca regl. de lg.105/1992 ).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 02:48, 10 Aprilie 2012
"Actele de stare civilã ale cetãtenilor români întocmite în strãinãtate, la autoritãtile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, în registrele de stare civilã române, în termen de 6 luni de la întoarcerea în tarã sau de la primirea din strãinãtate a certificatului ori extrasului de stare civilã. "

Întrebarea mea este: ce se întâmplă dăcă a trecut termenul de 6 luni sus menționat ?.....
Daca se solicita inscrierea unui act de stare civila (nastere, casatorie, deces) la misiunile diplomatice sau oficiile consulare, taxa consulara este mai mare daca se depaseste termenul de 6 luni, respectiv 140 euro (sau echivalentul in moneda locala), fata de 95 euro, daca se solicita inscrierea in termen de 6 luni.

Daca se solicita transcrierea unui act de stare civila in Romania, teoretic, persoana este pasibila de amenda intre 100-200 RON, daca se depaseste termenul de 6 luni, conform dispozitiilor legii 119/1996:
Art. 66
(1) Constituie contraventii la regimul actelor de stare civila urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni:
[...] e) neprezentarea certificatelor de stare civila sau a extraselor eliberate de autoritatile straine, ofiterului de stare civila de la locul de domiciliu, pentru transcriere in registrele de stare civila romane, in termenul prevazut la art. 44 alin. (2);
[...] (2) Contraventiile prevazute [...] la lit. d)—r), cu amenda de la 100 lei la 200 lei.

Nu stiu cum stau lucrurile in practica.

Totusi, in cazul expus aici nu era vorba despre inscrierea/transcrierea unui act de stare civila, ci despre o schimbare de prenume intervenita in strainatate, care se face prin inscrierea de mentiuni pe marginea actelor de stare civila: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandirea cetateniei natali2500 natali2500 Buna! Care este usmatorul pas dupa depunerea juramantului de Credinta?Cred ca transcrierea actelor? Cedocumente trebuie sa depun pentru transcrierea ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de stare civila intocmite in strainatate si intocmirea/transcrierea lor Sergiu Alexandru Sergiu Alexandru Certificatul de deces al unui cetatean roman decedat in stat membru al Conventiei de la Haga (Germania) se comunica de catre autoritatile Germaniei ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)