Acum 2 luni, am avut o discutie cu sotia mea in privinta copilului pe care prefera sa il tina mai tot timpul parintii ei. Eu consider ca noi ca parinti trebuie sa avem grija de copilul nostru si nu altcineva. Ea spune ca prefera sa tina copilul la socrii decat sa ma lase sa stau eu cu el. Dupa aceasta disputa sotia a parasit domiciliul si s-a mutat cu copilul in locuinta parintilor ei. A venit cu niste prieteni in casa si au luat tot, fara ca eu sa fiu anuntat, cand am ajuns seara acasa era casa goala. De atunci ea incerca sa ma convinga sa dau eu divortul, lucru care nu vreau sa il fac eu, (nu vreau sa zica vreodata copilul ca l-am parasit).
Acum incepe problema.....
Face tot posibilul sa tina copilul cat mai departe de mine. Tot timpul spune ca trebuie sa plece cu copilul sau ca este la tara cu socrii mei sau ca doarme... imi este si frica sa mai sun sa intreb ce face copilul ca sa nu primesc din nou un refuz. Mai mult, in putinul timp petrecut cu copilul, acesta spune ca socrul meu ii interzice sa imi pronunte numele sau sa intrebe de mine ("cine e ala tati", "sa nu te mai aud ca intrebi de tati ca ma supar", ) La randul meu cand am auzit asta i-am spus copilului sa ii zica ca este rusine sa spuna asta despre tatal lui si ca nu este frumos ce face, raspunsul lui fiind interzicerea cuvantului tati sau ceva care sa aiba legatura cu mine. Eu nu am facut plangere pentru parasirea domiciliului sau pentru interzicerea de a-mi vedea copilul tocmai ca sa nu aiba de suferit din scandalurile care ar urma dupa aceea. Tot timpul incearca sa ma jigneasca pe mine sau pe parintii mei, cred ca inceraca sa ma provoace sa fiu violent ca sa aiba motive de divort.
Intrebarea este:
- ce pot sa fac daca ei incearca in continuare sa-mi influenteze copilul si sa faca tot posibilul sa il vad cat mai rar in conditiile in care nu suntem divortati si neavand o interdictie de a-mi vedea copilul?
- daca am facut bine sau daca am gresit ca nu am facut plangere pentru parasirea domiciliului.
- care este motivul pentru care nu vrea sa dea ea divortul, ce castiga daca il dau eu?
Daca introduceti dvs. divortul ea economiseste banii de avocat.
Problema dvs. este ca va trebui sa deschideti un proces pentru a putea sa va vedeti copilul pentru ca aveti nevoie sa se stabileasca de instanta un program de vizitare.
Este posibil sa fiti fortat sa deschideti divortul deoarece fara avocat e posibil ca instanta sa va respinga programul de vizitare in alt proces.
Cu avocat angajat v-ati putea descurca sa deschideti procesul de ordonanta presedintiala si fara sa deschideti divortul deoarece avocatul in mod normal trebuie sa stie ce are de facut.
Aveti insa grija ce avocat va alegeti daca nu deschideti si divortul pentru ca ati putea avea surprize neplacute daca acesta nu stie cum sa procedeze.
Puteti initia divortul prin care sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun,domiciliul la mama si program de vizitare pentru dvstra,depunerea unei plangeri pentru parasirea domiciliului nu are nici o implicatie de natura sa atraga raspunderea penala,dar poate fi un motiv de culpa in cadrul divortului daca stiti cum sa-l valorificati.
Divortul se poate face si la notar prin acordul soţilor în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Aduceti in discutie si acesta posibilitate sotiei poate cine stie ajungeti la o intelegere ,oricum daca ii propuneti ce v-am spus in situatia in care santeti de acord, nu ar trebui sa refuze,autoritatea parinteasca exclusiva este greu de obtinut si doar daca ar avea motive intemeiate.
Înainte de a iniția calea în justiție pentru soluționarea problemei, poate ar fi util să vă adresați autorității tulerare și celor de la protecția copilului.
O eventuală anchetă socială cu privire la condițiile în care copilul crește și primește educație, i-ar obliga oficial pe mamă și pe socri să răspundă la niște întrebări refeerioare la motivele pt care îl îndepărtează pe copil de D-voastră.
Cine știe? Poate le mai vine mintea la cap.
Un asemnea demers v-ar ajuta și în cazul unui proces de divorț.