avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire domiciliu conjugal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire domiciliu conjugal

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o mica lamurire in urmatoarea speta:
O familie cu 3 copii, mama pleaca la munca in strainatate, tatal ramane cu copii acasa. Timp de 3 ani mama trimite bani acasa pentru copii si pentru renovarea casei. La un moment dat sotia se intoarce in tara, dar nu la domiciliul sau ci la resedinta parintilor, si intr-o zi, de dimineata, fara sa stie sotul, vine la domiciliu cu o masina si ia cei 3 copii cu ea impreuna cu alte bunuri din casa, subliniez atunci cand sotul nu era acasa. Ajuns acasa sotul nestiind ce s-a intamplat anunta politia prin 112. Cu toate acestea nu vine politia, abia la ora 8 seara vine seful de post si ii spune sa stea linistit ca a fost sunat de sotia sa si i-a spus ca a luat copii si lucruri din casa. Din acel moment, pana in ziua de azi, sotia sta la parintii sai impreuna cu copii, fara a-i mai permite sotului sa vada copii. Spuneti-mi va rog ce poate sa faca sotul in aceasta situatie (bineinteles ca cel mai mult doreste sa-si vada copii)? Sotia poate fi acuzata de parasirea domiciliului conjugal? Va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:58, 10 Noiembrie 2014
Din ce inteleg, casnicia dvs s-a cam incheiat. Poate incercati sa ajungeti la o intelegere cu sotia dvs si sa fie consfintita la notar. Daca nu ajungeti la o intelegere, veti ajunge in fata instantei de judecata care va stabili la cine va fi domiciliul micutilor, cine va plati pensie alimentara, si un program de vizita, in baza unui probatoriu ce va fi administrat. Nu asteptati sa treaca timpul ptr ca veti pierde legatura cu cei mici, sau vor fi influentati in defavoarea dvs. Nu poate fi acuzata de parasirea domiciliului, ptr ca de trei ani este plecata.
Va multumesc pentru raspuns si sfat. Este intradevar plecata de 3 ani dar avea si consimtamantul sotului, pe cand in situatia de acum nu are acceptul sotului, cu atat mai grav ca ii refuza dreptul sa-si vada copii. Si un alt aspect ar fi acela ca refuza si sa divorteze. Nu pot sa inteleg decat faptul ca ei ii place aceasta situatie, sau asteapta ceva...habar nu am ce...Si intradevar este asa cum ati spus si dvs, deja copii au inceput sa fie influentati impotriva tatalui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
masterflo, utilizator
Cati ani au acesti trei copii de stateau singuri acasa? Caci ar parea ca sunt destul de mari sa nu fie supravegheati.
Pe de alta parte, par destul de mici sa fie influientati si sa nu lupte ca sa-si vada tatal.
Care tata, ce exact a facut ca sa-i vada?
Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.

Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi exercitata autoritatea parinteasca de catre dumneavoastra si pentru a fi stabilita locuinta copiilori minori la dumneavoastra.



Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.

Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru judecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.



Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).




Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.




Promovati si actiunea de divort.



Succes.
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si daca a parasit domiciliul conjugal (pe care oricum il parasise), cu sau fara acceptul sotului ce legatura credeti ca are cu situatia din prezent si cu rezolarea ei in viitor ? Ii mareste ei culpa in destramarea casatoriei ? Si daca are o culpa mai mare ca a dvs tot nu conteaza.

Ideea e sa va concentrati pe ceea ce aveti de facut de aici inainte, sa hotarati daca mai incercati sa salvati casnicia sau nu.

In aceasta situatie introduceti actiune de divort. Pt a va putea vedea copii pana la solutionarea divortului puteti intr-adevar formula o cerere pe calea ordonantei presedintiale.

Alte discuții în legătură

Vreau sa fiu tata..... kromred kromred Acum 2 luni, am avut o discutie cu sotia mea in privinta copilului pe care prefera sa il tina mai tot timpul parintii ei. Eu consider ca noi ca parinti trebuie ... (vezi toată discuția)
Am o problema in legatura cu divortul gynutza_sweet gynutza_sweet sunt casatorita si am o fetita in varsta de 2 ani,nu ma mai inteleg cu sotul si il banuiesc de adulter. nu stiu ce sa fac,daca plec de la el si iau fetita cu ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului g3orgyka g3orgyka Vreau sa ma despart de sotul meu si vreau sa imi iau copilul cu mine dar el a zis nici sa nu ma gandesc.nu stiu ce sa fac cum sa fac sa imi iau ... (vezi toată discuția)