Buna. Este prima data cand scriu pe acest forum dar am inteles ca este foarte util, deci va explic si problema mea. Acum 8 luni a murit tatal meu, mama a ramas in viata.Noi suntem 4 frati, din care 2 suntem plecati in Anglia si doi sunt in Romania. Am citit pe site-uri ca trebuie facuta o succesiune dupa tata. Nu stim prea bine ce inseamna aceasta succesiune,tre sa impartim ceea ce a ramas dupa el sau ce inseamna? Intreb deoarece mama inca este in viata si noi nu ne gandim sa impartim averea, dar am auzit ca daca nu se face in termen de un an, cei care nu merg la notar sa semneze un act exista riscul sa piarda dreptul de mostenire, asa este? Intreb deoarece noi am plecat inapoi in Anglia imediat dupa inmormantare si acum nu stiu daca tre sa merg acasa sa fac acest act. De fapt ce inseamna acest act? Ca luam la cunoastinta ca exista o mostenire dupa tata, sau ca tre sa semnam ca partea noastra sa-i ramana mamei, sa faca ce vrea cu ea? Mamam acum locuieste singura in apartamentul care era al lor. Va rog sa imi explicati si mie ca sa stiu daca e obligatoriu sa mergem sa facem acest act, daca cei doi frati de acasa merg sa semneze la notar si noi nu semnam ca suntem aici in Anglia pierdem orice drept? Partea noastra le revine lor? Va rog sa imi raspundeti daca aveti solutii. Multumesc
da, trebuie acceptata succesiunea in termen de 1 an.
Daca nu doriti momentan sa faceti partajul (asa ati specificat, pentru ca mama e in viata inca), puteti face doar Acceptarea succesiunii care se face prin inscris notarial sau inscris sub semnatura privata, avand insa data certa.
Termenul de un an despre care ati auzit este termenul de optiune succesorala.
Adica termenul in care succesibilul (= persoana care indeplineste conditiile prev de lege pentru a mosteni, dar care nu si-a exercitat inca dreptul de optiune) trebuie sa se hotarasca daca accepta mostenirea sau renunta la ea si sa-si manifeste aceasta optiune.
Nu trebuie sa va deplasati in tara, pentru ca o declaratie de acceptare a succesiunii defunctului se poate face si la Ambasada/Consulat.
Odata ce aveti aceasta declaratie nu va mai preseaza timpul.
Dezbaterea succesiunii (care se finalizeaza cu emiterea certificatului de mostenitor) nu are un termen de realizare. Dar ar fi preferabil sa o faceti inainte de implinirea a 2 ani de la deces, pentru a evita plata impozitul de 1% aplicat asupra valorii masei succesorale.
Partajul averii succesorale puteti sa-l faceti imediat dupa obtinerea certificatului de mostenitor sau dupa ce nu va mai fi nici mama sau ORICAND (puteti sa ramaneti in indiviziune si zeci de ani de acum inainte).
Si daca nu o fac eu si ceilalti fac aceasta declaratie, eu nu mai am nici un drept? sau daca niciunul dintre noi, copii nu facem aceasta acceptare, totul ii revine mamei, ulterior ea poate face ce vrea cu mostenirea? Intreb toate acestea deoarece sora mea cea mai mica si cu sotul ei incearca s-o prosteasca pe mama sa-i dea ei apartamentul deoarece are o situatie materiala mai grea, dar totusi nu i pasa catusi de putin de mama desi sta la 2 pasi de ea. Noi de aici ii trimitem si bani si de toate. Nu vrem sa-si bata nimeni joc de ea.
Succesiune
bubucosti
Tata a decedat anul trecut. in noiembrie, mama inca ezita sa facem succesiunea (eu si sora mea). O intrebare ar fi; succesiunea trebuie pregatita prin ... (vezi toată discuția)