Tata a decedat anul trecut. in noiembrie, mama inca ezita sa facem succesiunea (eu si sora mea). O intrebare ar fi; succesiunea trebuie pregatita prin publicarea actiunii , undeva , anume, intr-o publicatie oficiala, sau mergem direct la un notar?
Am citit tot pe acest forum ca succesiunea trebuie acceptata de participantii la masa succesorala (intr-un termen de 1 an. Cum ar trebui sa- mi exprim (manifest) aceasta acceptare?
a treia chestiune, daca se poate: putem merge la orice notar? Ce vreau sa spun e ca masa succesorala consta in o casa (apartament) la bucuresti, o casa batraneasca la tara, cu ceva pamant , gradina si ceva padure. Am inteles ca evaluarea masei succesorale se face de catre notar. Intelegerea mea e ca , teoretic, notarii sunt dotati cu grile de evaluare ptr tot ce inseamna bunuri. deci notarul nu trebuie sa fie din zona unde se afla , sa zicem , cea mai mare parte a bunurilor din masa succesorala. (Am dreptate sau nu?)
Va multumesc
Declaratie de acceptare a succesiunii puteti da la orice notar, insa succesiunea se dezbate la un notar de pe raza ultimului domiciliu al defunctului.
Se merge direct la notar, nu trebuie sa anunttai nicaieri.
Mama de ce ezita ?
Opțiunea succesorala trebuie manifestata în termenul de 1 an de la decesul defunctului. Succesiunea poate fi dezbătută oricând. Probabil ca mama dvs ezita în a dezbate succesiunea , din lipsa banilor..
Multumesc tuturor(a) care au raspuns la intrebarile mele. Foarte professional. Azi vreau sa revin cu o alta intrebare; Daca trebuie sa ne exprimam positia fata de succesiune, am inteles ca toti participantii la masa succesorala trebuie sa-si spuna optiunea. Inteleg deci ca atat eu, sora mea dar si mama trebuie s-o faca official in fata notarului. Sau numai noi ca si copii?
Va multumesc
Toti succesibilii: mama si copiii. Dreptul de optiune succesorala se exercita sub forma unei declaratii data la notar, fie ca acceptati, fie ca renuntati, declaratie care va fi prezentata impreuna cu restul documentelor, la momentul dezbaterii succesiunii.
Nu va cramponati foarte tare de aceasta optiune. Ca si daca va hotarati sa dezbateti succcesiunea dupa 7 ani, in practica nu o sa va excluda nimeni de la mostenire, daca nu v-ati manifestat optiunea in termen de 1 an.