avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

ce este uzucapiune ,si cand se aplica aceasta ?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:04, 16 Septembrie 2012
Dobândirea proprietăţii prin posesie îndelungată , sub nume de proprietar.
Uzucapiunea are, conform noului cod civil,o reglementare distinctă faţă de vechiul cod civil . Depinde de speţa dvs.
Însă, ca noţiune, este ceea ce v-am spus mai sus. O persoană, fără a fi proprietar , stăpâneşte ( posedă) un bun , un imobil, iar adevăratul proprietar al bunului stă în pasivitate, nefăcând nimic pentru a a-l împiedica pe posesor să îşi exercite posesia şi să preântâmpine împlinirea termenului prin care posesorul poate deveni proprietar al bunului prin uzucapiune.
Desigur, sunt necesare mai multe condiţii, întrunite cumulativ, pentru a se ajunge acolo.
Uzucapiunea este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neintrerupta a bunului, intr-un interval de timp fixat de lege.
Trebuie indeplinite mai multe conditii pentru a putea opera uzucapiunea:
- posesia sa fie continua – posesorul sa o exercite in mod regulat, fara intermintente anormale;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata – sa nu fie fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie sa fie publica – posesia nu trebuie exercitata in ascuns de adversarul sau, incat acesta sa nu fie in stare de a putea sa o cunoasca;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.

Sunt nepot al decedatului si mai sunt in viata inca 4 copii dar timp de 20 de ani nu am facut nimic pentru a obtine imobilul pa care l-am folosit
Inseamna ca uzucapiunea a inceput pe VCC aplicandu I se regulile VCC. Daca nu aveti niciun just titlu nu puteti invoca uzucapiunea de 10-20 de ani ci trebuie sa Asteptati implinirea termenului de 30 de ani, apoi in calitate de mostenitori ai defunctului sa mergeti in instanta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)
Acte pentru pamant runcu runcu am un pamant pe care nu am acte si il stapanesc de mult timp....la-m platit la primarie pana acum 2 ani...am doar un act de inchiriere pe el si cnv.a vrut sa ... (vezi toată discuția)